Directeur Freek Blekxtoon van GroupAuto Nederland kondigde de komst medio februari aan tijdens aan tijdens het klantcongres in Nijkerk. Exclusief voor ons land had hij zojuist een licentie verworven van de internationaal actieve formule. Onder de radar is sindsdien bij Group Auto in Eemnes hard toegewerkt naar de introductie. "Het resultaat mag er zijn", vindt Blekxtoon. "Ook al hebben we na ons congres de formule nauwelijks gecommuniceerd, toch zijn we al in september met twee deelnemers gestart. Daarnaast voeren we momenteel gesprekken met een aantal geïnteresseerde bedrijven. We merken dat bij het topsegment van universele autobedrijven behoefte is aan een concept als dit."

Duits-degelijk

In Duitsland trapte de gelijknamige formule, daar geëxploiteerd door de grossiersgroepen Coparts Autoteile GmbH en Select AG, af in 2013. Binnen één jaar telde AutoExcellent er meer dan dertig vestigingen, stuk voor stuk premium, full service en thuis in alle merken. Blekxtoon nam een kijkje bij onze oosterburen en zag dat het goed was. Duits-degelijk is bijvoorbeeld het vuistdikke handboek waarop de complete formule tot in detail vastligt. Leenauto’s, briefpapier, geveluitingen, vlaggen, bedrijfskleding, persoonlijke website, advertenties, pechhulp Europa – you name it.    

Bij de zojuist begonnen werving mikt Group Auto Nederland op ex-dealers en onafhankelijke autobedrijven die voldoen aan specifieke eisen qua pand, werkplaats en dienstverlening. Bij AutoExcellent kunnen ze rekenen op training, toegang tot technische data, (individuele) marketingondersteuning, hulp bij de bedrijfsvoering, collectiviteitsvoordeel op diverse diensten en deelname aan een (internationaal) samenwerkingsverband. Deelnemers moeten (blijven) voldoen aan hoge eisen op het gebied van  technische kennis, apparatuur, automatisering, kwaliteit van de dienstverlening en uitstraling. "Het zijn de normen om op landelijke schaal met klantengroepen te kunnen werken", licht Blekxtoon toe. "Dat kunnen bijvoorbeeld consumentenportalen zijn met onderhoudscontracten, leasemaatschappijen, grote fleetowners. Wie dan ook, we willen ze uniforme kwaliteit bieden. Dus bij een offerte voor montage van een nieuwe koppeling gelden van Groningen tot Maastricht dezelfde flatrates, om maar een voorbeeld te noemen."

Hardere voorwaarden

In Duitsland is AutoExcellent vorig jaar gelanceerd naast Profiservice, zeg maar het zusje van CarXpert, de andere garageformule die de Nederlandse grossiersclub in huis heeft. Een jaar praktijkervaring aan de andere kant van de grens leert dat beide varianten prima naast elkaar kunnen bestaan. Bij AutoExcellent ligt volgens Blekxtoon de lat niet zozeer hoger als wel is de ondergrens hoger. "Modules die bij CarXpert facultatief zijn, zoals mobiliteitsgarantie, zijn bij AutoExcellent verplicht. We willen tegen een leasemaatschappij kunnen aangeven: dit is voor alle vestigingen ons automatiseringsproces, dit is overal het opleidingsniveau. Ook bij CarXpert hebben de franchisers het voor elkaar, alleen doet de één het zus en de ander zo. Met onze nieuwe formule focussen wij op autobedrijven die meer willen en kunnen, en daar professionele ondersteuning bij wensen. Denk aan ex-dealers."

Geen concessies

Over te realiseren aantallen vestigingen voor AutoExcellent in Nederland laat Blekxtoon zich niet uit. "Misschien worden het er veertig, misschien tachtig of honderd, dat hangt van zo veel zaken af. Is er plek in een postcodegebied, om maar iets te noemen. Voorop staat dat we generiek op dealerniveau willen zitten. Dat we geen concessies doen aan kwaliteit en aanstellingseisen om maar weer iemand te kunnen inschrijven. Je moet te allen tijde voorkomen dat je formule devalueert."

De eerste twee

Bosklopper uit het West-Groningse Doezum en Autobedrijf Strijker uit Westerbork sloten zich per 1 september als eerste garages van Nederland aan bij AutoExcellent. Tot voor kort zat Bosklopper bij  Vakgarage. "Gezien de groei is ons autobedrijf toe aan verandering en verdere verbetering", zegt eigenaar Anne Bosklopper. "Wij hebben flinke ambities en daar past de formule Autoexcellent heel goed bij." Autobedrijf Strijker is voormalig Renault-dealer en nu specialist in dat merk. Eigenaren Henk en Bert Strijker: "Personenwagens worden steeds complexer en daar moeten we continu goed op inspelen. Denk aan regelmatige scholing van al onze monteurs. Ook dient onze werkplaats voorzien te zijn van erkende diagnoseapparatuur, gereedschap en noem maar op. Dit zijn slechts enkele eisen van AutoExcellent, die uiteindelijk ten goede komen aan al onze klanten. Bovendien blijven wij op deze manier goed voorbereid op een toekomst als multimerkenspecialist."

      

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding