De diplomaplicht is volgens operationeel directeur Maaike Heintz van Dealer Totaal Concept een hot item in financieringsland. "Niet alleen onafhankelijke autobedrijven moeten het diploma behalen willen ze kredieten kunnen blijven adviseren, de verplichting geldt ook voor merk-gebonden autobedrijven die via captive financieringsmaatschappijen de financiering aanbieden."

Meer omzet

Om autobedrijven zoveel mogelijk uit handen te nemen, biedt DTC een totaalpakket aan waarbij de kredietaanvraagprocedure aan autokopers in zijn geheel wordt overgenomen van het autobedrijf. Niet alleen merkdealers kunnen terecht bij Dealer Totaal Concept, ook universelen kunnen financieringen aanvragen voor occasions. "In plaats van heel veel moeite te doen om het vakdiploma te behalen en de kennis actueel te houden, kun je kredietadvies en bemiddeling beter uitbesteden. We hebben in principe alleen een naam en telefoonnummer van de klant nodig. Daarna nemen we het hele traject over." Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, benadrukt de operationeel directeur. "Autobedrijven ontvangen natuurlijk een leadvergoeding, maar het belangrijkste is dat zij zich geheel kunnen toespitsen op de autoverkoop zonder zich druk te moeten maken over de financieringsaspecten. Sterker nog: de leningen die wij aanbieden zijn een uitstekend hulpmiddel om de koop te sluiten. Bovendien hebben wij vaak ruimere financieringsmogelijkheden om toch een krediet te verstrekken waar anderen afhaken. Er is bijvoorbeeld geen maximumleeftijd, noch van de auto noch van de berijder. De voorwaarden verschillen wel per aankoop, maar niemand wordt per definitie uitgesloten."

Onder de aandacht

Dealer Totaal Concept is volgens Heintz altijd voordeliger dan een lening bij reguliere banken. In combinatie met de zorgplicht die men als kredietadviseur heeft biedt dat een voordelige en veilige manier van kredietverstrekking. Deze voordelen zouden tijdens het verkoopgesprek in de showroom meer benadrukt kunnen worden. "Binnen de autobranche is er meer behoefte aan financieringen dan verkopers denken. Er is een zekere terughoudendheid om het onderwerp te bespreken, terwijl bijna geen enkele consument een jonge occasion kan aanschaffen zonder lening." Opvallend genoeg constateert Heintz dat consumenten in de Randstad eerder bereid zijn over financieren te praten, dan elders in het land. "Door aan de klant te vragen hoe zij de aanschaf willen gaan betalen kom je er snel genoeg achter of het gepast is een lening ter sprake te brengen."

KADER

Startende ondernemers

Een interessante ontwikkeling voor Dealer Totaal Concept is de groei van het aantal zzp’ers. Een doelgroep die moeilijk voet aan de grond krijgt bij traditionele kredietverstrekkers. "Voor een bedrijfsauto of privéauto kunnen wij passende leningen aanbieden, zelfs aan starters zolang het een verklaarbare aanschaf betreft. Dus geen BMW 650 maar een Mercedes Vito voor een startende schilder. Zo beschermen we consumenten tegen zichzelf, terwijl ze wel kunnen investeren in een bedrijfsmiddel om hun beroep uit te oefenen."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding