Een brug slaan tussen het onderwijs op school en de praktijk in de werkplaats is van alle tijden. Als opleider voor de mobiliteitsbranche heeft Innovam logischerwijs veel contact met leermeesters en docenten van ROC’s. Tijdens die gesprekken ontstond het idee om een platform te ontwikkelen dat docenten, leerlingen en leermeesters samenbrengt.

Jeugd van tegenwoordig

Op innovam.nl/jack staan inmiddels tweehonderd instructievideo’s over veel voorkomende werkzaamheden in de werkplaats. "Wij hebben heel goede ervaringen met het gebruik van video’s in onze cursussen en opleidingen. "Stap-voor-stap-video’s zijn luchtig, laagdrempelig en passen bij de leerstijl van de jeugd", weet Ernst Gleijm, commercieel directeur van Innovam.

In de playlist van ‘How to’-video’s krijgen leerlingen stap voor stap een duidelijke uitleg.  Variërend van een distributieriem vervangen en elektrische storingen opsporen tot werken met een schuifmaat en luchtremsystemen onderhouden. "Met deze video’s kunnen leerlingen sneller zelfstandig aan de slag in de werkplaats."

Houvast voor leermeesters

JACK houdt de volgorde aan van de onderwerpen die op school worden behandeld. Op die manier krijgen leermeesters houvast bij de begeleiding van jonge techneuten: een leerling leert een onderwerp op school, bekijkt in de werkplaats de video en kan dan gelijk aan de slag. Zo wordt voorkomen dat de leermeester steeds hetzelfde moet uitleggen. "Met de video’s leren we trouwens geen trucjes. Ze geven echt inzicht in hoe iets werkt en zorgen dat een leerling een brede technische basis krijgt," benadrukt Ernst Gleijm.

Op het online platform zijn nu al behoorlijk wat leermeesters en actief. De positieve praktijkervaringen zijn aanleiding om JACK uit te breiden. "De video’s blijken te werken, want de leermeesters merken dat de leerlingen veel minder om hulp vragen en sneller mee kunnen werken in de werkplaats. Precies de win-winsituatie die we voor ogen hadden, want het moet voor de autobedrijven ook wat opleveren."

Naadloze koppeling

Naast de tweehonderd instructievideo’s bevat de online leermeester ook een leerbedrijvenbank. Bedrijven kunnen daar een vacature voor een BOL- of BBL-stageplek melden. Nieuwe ontwikkelingen voor 2016 zijn een naadloze koppeling tussen de video’s en de Innovam-lesboeken die de roc’s gebruiken. Speciaal voor leermeesters komen er tips & tricks over het begeleiden van leerlingen, en meer e-learning mogelijkheden voor leerlingen én leermeesters.

JACK is voor leerbedrijven 30 dagen gratis te gebruiken na aanmelding met het Innovam- relatienummer op www.innovam.nl/jack.

 

 

Training met korting

Veel trainingen kunnen bij Innovam nu met hoge korting gevolgd worden. Op veel nieuwe titels betaalt OOMT vijftig procent van de trainingskosten, bijvoorbeeld op de nieuwe training Diagnose moderne voertuigtechnieken. Bij veel andere trainingen betaalt OOMT tot driehonderd euro trainingskosten terug wanneer medewerkers werken bij een OOMT-aangesloten bedrijf.

Ernst Gleijm, commercieel directeur van Innovam. durft de stelling aan dat Nederlandse automonteurs tot de beste techneuten ter wereld behoren."Als je de interne technische competities van de diverse automerken volgt, zie je opvallend vaak Nederlandse monteurs in de prijzen vallen. Innovam wil eraan bijdragen dat niveau vast te houden. Daarbij past het om je een kennis bij te houden, zoals met een initiatief als JACK."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding