Dat er met additieven serieus geld verdiend kan worden, is iets dat nog niet elke garagist beseft, zo signaleren ze bij additievenspecialist Wynn’s. Als voorbeeld noemt Wil van Vemde, key account manager bij het bedrijf, het airco-onderhoud, waarvoor Wynn’s ook tal van producten levert. Nu de temperaturen weer stijgen, is het belangrijk dat de airco goed werkt, maar volgens hem zouden garagehouders actiever kunnen zijn in het aanbieden van deze service. "Eigenlijk zou een airco bij elke onderhoudsbeurt gereinigd moeten worden", zo stelt hij. "Wij hebben een systeem ontwikkeld waarmee airco’s door middel van beneveling ontsmet kunnen worden. Airco-onderhoud is een mooie marge-generator, omdat de interieurfilters vaak ook moeten worden vervangen." 

Algengroei

Doordat steeds meer autofabrikanten overstappen op downsizemotoren – die als gevolg van hun kleinere cilinderinhoud intensiever worden belast – signaleren ze bij Wynn’s een toenemende vraag naar olie- en brandstofadditieven. De downsizing van motoren leidt volgens Van Vemde tot nog meer problemen. "Doordat motoren meer worden belast, krijg je sneller sludge. Door de toevoeging van onze Oil System Cleaner worden de oliekanalen gereinigd, waardoor je dat kunt voorkomen." Ook het feit dat het percentage bio-component in diesel steeds verder wordt verhoogd, vereist het gebruik van additieven. Deze component neemt namelijk vocht op, wat tot bacterievorming kan leiden. Van Vemde: "Algengroei is iets dat we vroeger alleen in de botenwereld zagen. In de auto-industrie is het een relatief nieuw fenomeen, wat je kunt ondervangen door additieven toe te voegen."

Gemiste kans

Volgens Van Vemde zijn veel garagehouders echter nogal afwachtend met het aanbieden van dit soort producten aan klanten omdat ze bang zijn dat die er afwijkend tegenover staan omdat ze geld kosten. "Het is een gemiste kans dat veel autobedrijven niet de moeite nemen om de voordelen van additieven uit te leggen aan hun klanten, op dit vlak valt omzet te genereren", stelt hij. "Je moet die discussie alleen niet achteraf voeren. Simpelweg een additief toevoegen en in rekening brengen is geen goede aanpak." Een hardloper bij Wynn’s is de Start-Stop Engine Protector, die inspeelt op de ontwikkeling dat steeds meer auto’s over een start-stopsysteem beschikken. "Een motor wordt als gevolg van dit systeem steeds vaker gestart, met de bijbehorende slijtage van dien. Met dit product kun je die voorkomen", vertelt Van Vemde. "Wij volgen de technische ontwikkeling op de voet, net als de bijbehorende problematiek."