Hoyhoy helpt bij lager houden van autopremie

De autopremies zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de premies in de jaren ervoor veel te laag waren. Door deze lage premies en steeds hogere schadebedragen, was een stijging onvermijdelijk.

Foto Hoy Hoy

Door de concurrentie en de strijd om nieuwe klanten hebben autoverzekeraars hun premies een tijdlang laag gehouden. De uitbetalingen aan schadevergoedingen werden in die periode echter hoger dan de premies die autoverzekeraars binnenkregen, waardoor een tekort van honderden miljoenen euro’s ontstond bij autoverzekeraars. Hier waarschuwde De Nederlandsche Bank al voor in 2015, dus de stijging is niet geheel onvoorzien. Om de kosten voor consumenten in 2017 toch zo laag mogelijk te houden, geeft autoverzekeringssite hoyhoy haar klanten advies.

Het belangrijkste wat de verzekeringssite aanraadt, is om schades niet altijd te claimen. Dat klinkt misschien vreemd, want consumenten verzekeren zich juist tegen deze onkosten. Toch kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen als het om lage bedragen gaat. Bij een schadeclaim verliest de klant namelijk schadevrije jaren, waardoor hij lager op de bonus-malusladder terechtkomt. Hiermee daalt ook de korting op de autoverzekering, waardoor de premie fors omhooggaat. Het is daarom verstandig om een berekening te maken van de schadekosten en het beoogde verschil in autopremie dat er na het claimen van schade betaald zou moeten worden.

Daarnaast is het belangrijk om een dekking te kiezen die past bij de auto. Een vrij nieuwe auto heeft eerder een allrisk- of WA-beperkt-cascoverzekering nodig, terwijl auto’s die ouder dan acht jaar zijn meestal voldoende hebben aan een simpele WA-verzekering. Houd daarom rekening met de leeftijd en dagwaarde van de auto om oververzekering te voorkomen.

Tot slot adviseert de autoverzekeringssite om de brievenbus of mailbox in de gaten te houden. Autoverzekeraars zijn namelijk verplicht om hun klanten te informeren over poliswijzigingen en premiestijgingen. Wijzigt er iets, dan wordt de consument hiervan dus op de hoogte gebracht met een brief of mail van de autoverzekeraar. Klanten hebben het recht om de nieuwe polisvoorwaarden te weigeren binnen de dertig dagen bedenktijd die ze krijgen van de autoverzekeraar. Als de consument hier niet op reageert, wordt dit gezien als een automatisch akkoord met de wijziging.

Hoyhoy helpt bij lager houden van autopremie - Automobielmanagement.nl

Hoyhoy helpt bij lager houden van autopremie

De autopremies zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de premies in de jaren ervoor veel te laag waren. Door deze lage premies en steeds hogere schadebedragen, was een stijging onvermijdelijk.

Foto Hoy Hoy

Door de concurrentie en de strijd om nieuwe klanten hebben autoverzekeraars hun premies een tijdlang laag gehouden. De uitbetalingen aan schadevergoedingen werden in die periode echter hoger dan de premies die autoverzekeraars binnenkregen, waardoor een tekort van honderden miljoenen euro’s ontstond bij autoverzekeraars. Hier waarschuwde De Nederlandsche Bank al voor in 2015, dus de stijging is niet geheel onvoorzien. Om de kosten voor consumenten in 2017 toch zo laag mogelijk te houden, geeft autoverzekeringssite hoyhoy haar klanten advies.

Het belangrijkste wat de verzekeringssite aanraadt, is om schades niet altijd te claimen. Dat klinkt misschien vreemd, want consumenten verzekeren zich juist tegen deze onkosten. Toch kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen als het om lage bedragen gaat. Bij een schadeclaim verliest de klant namelijk schadevrije jaren, waardoor hij lager op de bonus-malusladder terechtkomt. Hiermee daalt ook de korting op de autoverzekering, waardoor de premie fors omhooggaat. Het is daarom verstandig om een berekening te maken van de schadekosten en het beoogde verschil in autopremie dat er na het claimen van schade betaald zou moeten worden.

Daarnaast is het belangrijk om een dekking te kiezen die past bij de auto. Een vrij nieuwe auto heeft eerder een allrisk- of WA-beperkt-cascoverzekering nodig, terwijl auto’s die ouder dan acht jaar zijn meestal voldoende hebben aan een simpele WA-verzekering. Houd daarom rekening met de leeftijd en dagwaarde van de auto om oververzekering te voorkomen.

Tot slot adviseert de autoverzekeringssite om de brievenbus of mailbox in de gaten te houden. Autoverzekeraars zijn namelijk verplicht om hun klanten te informeren over poliswijzigingen en premiestijgingen. Wijzigt er iets, dan wordt de consument hiervan dus op de hoogte gebracht met een brief of mail van de autoverzekeraar. Klanten hebben het recht om de nieuwe polisvoorwaarden te weigeren binnen de dertig dagen bedenktijd die ze krijgen van de autoverzekeraar. Als de consument hier niet op reageert, wordt dit gezien als een automatisch akkoord met de wijziging.