Meer dan 65% van autobezitters in Nederland over- of onderverzekerd

Het kiezen van de juiste autoverzekering is voor Nederlanders erg lastig. Van de 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is meer dan 65% over- of onderverzekerd, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau CG Selecties en er werden ruim 500 autobezitters ondervraagd.

Bijna de helft oververzekerd
Bijna de helft van de autobezitters is oververzekerd (46%). Daarnaast heeft 20% juist een te lage dekking. Slechts 34% heeft een passende verzekering gekozen. Van de verzekerden met alleen een WA-verzekering is maar liefst 58% onderverzekerd. Daarentegen is 66% van de mensen met een allriskverzekering juist oververzekerd. Van de automobilisten die kozen voor een WA + beperktcascoverzekering is 37% onderverzekerd en 35% oververzekerd.Pricewise


Dagwaarde van de auto
Welke dekking juist is voor een auto, wordt vooral gebaseerd op de dagwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om een soortgelijke auto aan te schaffen in het geval dat de auto gestolen is of door autoschade total loss wordt verklaard. Hoe ouder de auto is, hoe lager de dagwaarde. Tenzij je een oldtimer hebt, die wordt juist elk jaar meer waard. "Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten," vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.


Persoonlijke situatie ook belangrijk
Toch is het volgens De Kok belangrijk om niet alleen naar de dagwaarde te kijken, maar ook naar de persoonlijke situatie: "Het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan." Het premieverschil tussen een WA-verzekering en een WA + beperktcascoverzekering kan erg klein zijn, zeker als je een hoge no-claimkorting krijgt doordat je veel schadevrije jaren hebt. Dit kan ook een reden zijn om toch te kiezen voor een ruimere dekking.


Besparen met passende verzekering
Nederlanders houden van zekerheid, maar liefst 20% kiest voor de meest uitgebreide verzekering: de allriskverzekering. En dat terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook voldoende zou zijn. Hans de Kok adviseert: "Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen wel € 100,- tot ruim € 500,- per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard."


Derde nog nooit overgestapt
Ondanks dat er met een overstap veel te besparen valt, stappen niet veel mensen over van autoverzekering. Van de ondervraagden is voor bijna een derde (29%) de laatste overstap van autoverzekering al meer dan vijf jaar geleden. Een even groot aantal is zelfs nog nooit overgestapt naar een andere autoverzekering. De meerderheid hiervan is ook niet van plan om dat op korte termijn te doen. De redenen? Bijna de helft (46%) is tevreden met de huidige verzekering, 29% verwacht geen goedkopere verzekering te vinden en 23% verwacht geen betere dekking te vinden.

Meer dan 65% van autobezitters in Nederland over- of onderverzekerd - Automobielmanagement.nl

Meer dan 65% van autobezitters in Nederland over- of onderverzekerd

Het kiezen van de juiste autoverzekering is voor Nederlanders erg lastig. Van de 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is meer dan 65% over- of onderverzekerd, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau CG Selecties en er werden ruim 500 autobezitters ondervraagd.

Bijna de helft oververzekerd
Bijna de helft van de autobezitters is oververzekerd (46%). Daarnaast heeft 20% juist een te lage dekking. Slechts 34% heeft een passende verzekering gekozen. Van de verzekerden met alleen een WA-verzekering is maar liefst 58% onderverzekerd. Daarentegen is 66% van de mensen met een allriskverzekering juist oververzekerd. Van de automobilisten die kozen voor een WA + beperktcascoverzekering is 37% onderverzekerd en 35% oververzekerd.Pricewise


Dagwaarde van de auto
Welke dekking juist is voor een auto, wordt vooral gebaseerd op de dagwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om een soortgelijke auto aan te schaffen in het geval dat de auto gestolen is of door autoschade total loss wordt verklaard. Hoe ouder de auto is, hoe lager de dagwaarde. Tenzij je een oldtimer hebt, die wordt juist elk jaar meer waard. "Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten," vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.


Persoonlijke situatie ook belangrijk
Toch is het volgens De Kok belangrijk om niet alleen naar de dagwaarde te kijken, maar ook naar de persoonlijke situatie: "Het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan." Het premieverschil tussen een WA-verzekering en een WA + beperktcascoverzekering kan erg klein zijn, zeker als je een hoge no-claimkorting krijgt doordat je veel schadevrije jaren hebt. Dit kan ook een reden zijn om toch te kiezen voor een ruimere dekking.


Besparen met passende verzekering
Nederlanders houden van zekerheid, maar liefst 20% kiest voor de meest uitgebreide verzekering: de allriskverzekering. En dat terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook voldoende zou zijn. Hans de Kok adviseert: "Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen wel € 100,- tot ruim € 500,- per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard."


Derde nog nooit overgestapt
Ondanks dat er met een overstap veel te besparen valt, stappen niet veel mensen over van autoverzekering. Van de ondervraagden is voor bijna een derde (29%) de laatste overstap van autoverzekering al meer dan vijf jaar geleden. Een even groot aantal is zelfs nog nooit overgestapt naar een andere autoverzekering. De meerderheid hiervan is ook niet van plan om dat op korte termijn te doen. De redenen? Bijna de helft (46%) is tevreden met de huidige verzekering, 29% verwacht geen goedkopere verzekering te vinden en 23% verwacht geen betere dekking te vinden.