Het gaat goed met autodiefstallen in Nederland. Dat klinkt gek, maar niets is minder waar. Al jaren neemt het aantal ontvreemde auto’s namelijk af in ons land. Afgelopen jaar kwam het totaal aantal gestolen auto’s zelfs voor het eerst onder de magische grens van tienduizend (9.179) uit. Deze daling is grotendeels te danken aan de steeds betere antidiefstalsystemen, waar met name nieuwe auto’s mee worden uitgerust. Is je auto tóch gestolen? Dan staat deze dankzij het nieuwe internationale aangiftesysteem binnen twee uur ‘gesignaleerd’.

Door de betere beveiliging van auto’s wordt het voor dieven steeds minder aantrekkelijk – en vooral minder makkelijk – hun slag te slaan. Daarnaast zorgt het online aanbieden van losse onderdelen vooral voor gefronste wenkbrauwen en wordt de handel in gestolen goederen stevig aan banden gelegd door de autoriteiten. Ook auto-eigenaren treffen steeds meer maatregelen om de kans op autodiefstal en -inbraak te verkleinen. Verschillende maatregelen zijn voor de hand liggend, maar bovenal effectief. We zetten enkele simpele handelingen voor je op een rij, zodat ook jouw auto minder aantrekkelijk wordt voor dieven.

Parkeer je auto op een veilige of goed verlichte parkeerplaats; een afgelegen plek is de favoriete werkomgeving van autodieven. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar laat geen waardevolle spullen in je auto achter. Kun je je spullen echt niet meenemen? Zorg er dan voor dat deze niet in het zicht liggen. Geef voordat je de auto uitstapt een kleine draai aan het stuur, zodat de auto in het stuurslot valt. Een extra beveiliging, die je slechts een seconde van je tijd kost. Het aanschaffen van een stuurslot is ook een manier om een dief te ontmoedigen. Door een voertuigvolgsysteem te installeren, is je auto eenvoudig te traceren bij diefstal. Iets wat het terugvinden van jouw geliefde auto een stuk eenvoudiger maakt. Bovendien is het systeem bewezen succesvol gebleken; steeds vaker worden gestolen auto’s nog op dezelfde dag teruggevonden.

Hoeveel en welke maatregelen je ook neemt, autodiefstal blijft aan de orde van de dag. Een goede autoverzekering is dan ook zeker een investering die loont. Kies je voor een allrisk-verzekering? Dan hoef je je geen zorgen te maken over financiële schade. Beschadiging door een poging tot of diefstal van je auto valt namelijk onder de dekking van deze verzekering. De uitgebreide dekking maakt dat je je nergens meer zorgen over hoeft te maken. Of je nu zelf een ongeluk veroorzaakt of met pech langs de weg komt te staan; je bent gewoon goed verzekerd.