Schone en duurzame auto’s: opties en voordelen

Een energiezuinige auto is beter voor het milieu. Door (semi)-elektrisch te rijden kun je de CO2-uitstoot met zo’n 40 procent verminderen. Logisch dat er veel voordelen zitten aan dit type voertuig. Wel is een zuinige auto duurder in de aanschaf. Ook gaat de energierekening omhoog als je de auto thuis op gaat laden. Daar staat tegenover dat je flink bespaart op brandstofkosten. Wat zijn duurzame opties en wat zijn voordelen van duurzaam rijden? Dat lees je in dit artikel over duurzame auto’s.

Duurzame auto's

Soorten duurzame auto’s
Er zijn drie typen duurzame auto’s; auto’s die volledig elektrisch rijden, auto’s met een zogenoemde range-extender en hybride auto’s. Volledig elektrische auto’s gebruiken helemaal geen brandstof zoals we die jarenlang hebben gekend, maar rijdt volledig op stroom. Een bolide met een range-extender heeft een kleine brandstofmotor ingebouwd waarop je kunt terugvallen wanneer de accu bijna leeg is. De motor laadt de accu weer bij. Een hybride auto heeft een elektrische motor en een brandstofmotor. Wanneer de accu op is, rijd je verder op de brandstofmotor.

Voordelen duurzame auto’s
Naast het milieuvoordeel, zijn er nog een aantal pluspunten te noemen van duurzame auto’s. Zo hoeft er voor volledig elektrische auto’s tot zeker 2020 geen BPM en wegenbelasting betaald te worden. Semi-elektrische auto’s betalen minder wegenbelasting. En wanneer je als ondernemer kiest voor elektrische auto’s voor zakelijk gebruik, gelden ook belastingvoordelen. Verder heeft een elektrische auto qua gebruiksgemak ook voordelen, zo is er minder geluidsoverlast, trek je sneller op en hoef je niet te schakelen. Autorijden wordt daarmee wel een andere ervaring.

Elektrisch rijden goedkoper en handiger?
Wanneer je elektrisch rijdt ben je qua brandstof gemiddeld 50 tot wel 70 procent goedkoper uit dan wanneer je een benzinevoertuig hebt. Daar staat wel tegenover dat een elektrische auto duurder is in de aanschaf. Dit komt vooral door de accu. Kenners verwachten wel dat de productiekosten van accu’s de komende jaren omlaaggaan. Een ander punt is de actieradius. Die is bij een elektrische auto kleiner. Je kunt gemiddeld ongeveer 200 tot 250 kilometer rijden totdat de auto weer moet worden opgeladen. Dus moet je goed weten waar er oplaadpunten zijn, ook in het buitenland. Er zijn al wel nieuwere modellen met een actieradius die hoger ligt. Dat is wel een nadeel; de ontwikkelingen gaan snel. Dus wanneer je een elektrische auto koopt, verliest die eigenlijk direct een deel van zijn waarde omdat de voertuigen voortdurend worden verbeterd.

Waarom een energievergelijker?
Besluit je elektrisch te gaan rijden? Dan verandert ook de energierekening als je het voertuig thuis gaat opladen. Hoeveel je dit per jaar extra kost, hangt af van het soort elektrische auto, hoeveel kilometer je rijdt en de stroomtarieven die de energieleverancier rekent. Wel is het zo dat de energierekening sterker stijgt wanneer je een Tesla koopt dan bijvoorbeeld een Nissan Leaf. Omdat de energietarieven een rol spelen in de kosten, is het mogelijk interessant om over te stappen op een andere leverancier. Dat kun je doen bij een energievergelijker. Op basis van een aantal persoonlijke gegevens zie je direct bij welke energie-aanbieder je het voordeligst uit bent. Om de energierekening terug te dringen kun je verder ook overwegen om zonnepanelen te nemen. Dan laadt je de auto (deels) op met zelfopgewekte elektriciteit.

Meer autonieuws
Blijf je als autofanaat graag op de hoogte van het laatste nieuws over (elektrisch) autorijden? Op Automobiel Management lees je alles over de nieuwste ontwikkelingen. Ook vind je nuttige informatie over autogerelateerde events en kun je solliciteren op vacatures in de autosector.

 

Schone en duurzame auto’s: opties en voordelen - Automobielmanagement.nl

Schone en duurzame auto’s: opties en voordelen

Een energiezuinige auto is beter voor het milieu. Door (semi)-elektrisch te rijden kun je de CO2-uitstoot met zo’n 40 procent verminderen. Logisch dat er veel voordelen zitten aan dit type voertuig. Wel is een zuinige auto duurder in de aanschaf. Ook gaat de energierekening omhoog als je de auto thuis op gaat laden. Daar staat tegenover dat je flink bespaart op brandstofkosten. Wat zijn duurzame opties en wat zijn voordelen van duurzaam rijden? Dat lees je in dit artikel over duurzame auto’s.

Duurzame auto's

Soorten duurzame auto’s
Er zijn drie typen duurzame auto’s; auto’s die volledig elektrisch rijden, auto’s met een zogenoemde range-extender en hybride auto’s. Volledig elektrische auto’s gebruiken helemaal geen brandstof zoals we die jarenlang hebben gekend, maar rijdt volledig op stroom. Een bolide met een range-extender heeft een kleine brandstofmotor ingebouwd waarop je kunt terugvallen wanneer de accu bijna leeg is. De motor laadt de accu weer bij. Een hybride auto heeft een elektrische motor en een brandstofmotor. Wanneer de accu op is, rijd je verder op de brandstofmotor.

Voordelen duurzame auto’s
Naast het milieuvoordeel, zijn er nog een aantal pluspunten te noemen van duurzame auto’s. Zo hoeft er voor volledig elektrische auto’s tot zeker 2020 geen BPM en wegenbelasting betaald te worden. Semi-elektrische auto’s betalen minder wegenbelasting. En wanneer je als ondernemer kiest voor elektrische auto’s voor zakelijk gebruik, gelden ook belastingvoordelen. Verder heeft een elektrische auto qua gebruiksgemak ook voordelen, zo is er minder geluidsoverlast, trek je sneller op en hoef je niet te schakelen. Autorijden wordt daarmee wel een andere ervaring.

Elektrisch rijden goedkoper en handiger?
Wanneer je elektrisch rijdt ben je qua brandstof gemiddeld 50 tot wel 70 procent goedkoper uit dan wanneer je een benzinevoertuig hebt. Daar staat wel tegenover dat een elektrische auto duurder is in de aanschaf. Dit komt vooral door de accu. Kenners verwachten wel dat de productiekosten van accu’s de komende jaren omlaaggaan. Een ander punt is de actieradius. Die is bij een elektrische auto kleiner. Je kunt gemiddeld ongeveer 200 tot 250 kilometer rijden totdat de auto weer moet worden opgeladen. Dus moet je goed weten waar er oplaadpunten zijn, ook in het buitenland. Er zijn al wel nieuwere modellen met een actieradius die hoger ligt. Dat is wel een nadeel; de ontwikkelingen gaan snel. Dus wanneer je een elektrische auto koopt, verliest die eigenlijk direct een deel van zijn waarde omdat de voertuigen voortdurend worden verbeterd.

Waarom een energievergelijker?
Besluit je elektrisch te gaan rijden? Dan verandert ook de energierekening als je het voertuig thuis gaat opladen. Hoeveel je dit per jaar extra kost, hangt af van het soort elektrische auto, hoeveel kilometer je rijdt en de stroomtarieven die de energieleverancier rekent. Wel is het zo dat de energierekening sterker stijgt wanneer je een Tesla koopt dan bijvoorbeeld een Nissan Leaf. Omdat de energietarieven een rol spelen in de kosten, is het mogelijk interessant om over te stappen op een andere leverancier. Dat kun je doen bij een energievergelijker. Op basis van een aantal persoonlijke gegevens zie je direct bij welke energie-aanbieder je het voordeligst uit bent. Om de energierekening terug te dringen kun je verder ook overwegen om zonnepanelen te nemen. Dan laadt je de auto (deels) op met zelfopgewekte elektriciteit.

Meer autonieuws
Blijf je als autofanaat graag op de hoogte van het laatste nieuws over (elektrisch) autorijden? Op Automobiel Management lees je alles over de nieuwste ontwikkelingen. Ook vind je nuttige informatie over autogerelateerde events en kun je solliciteren op vacatures in de autosector.