Autoschade: wie gaat dat betalen?

Autorijden kost geld. De aankoop, de rente die je misschien betaalt, benzine, motorrijtuigenbelasting en natuurlijk een verzekering voor als je brokken maakt. Maar de een standaard autoverzekering dekt vaak lang niet alle schade als jij schade rijdt aan je auto. Gelukkig zijn er manieren om dat op te vangen.

Autoschade
Een aanrijding met een andere auto of vrachtwagen, een paaltje dat je over het hoofd hebt gezien of een slippartij in de sneeuw die eindigt tegen een lantaarnpaal: een ongeluk in een klein hoekje. Zelfs als je een ervaren chauffeur bent en al jaren autorijdt, is het mogelijk dat jij schade rijdt aan je auto. Welke schade je vergoed krijgt, hangt af van de soort verzekering en de dekking die je hebt gekozen. Heb je een verzekering met alleen WA-dekking, dan krijg je de schade aan je eigen auto niet op je bankrekening gestort. Als de aanrijding jouw schuld was, vergoedt je verzekeraar de schade aan de andere auto.

Beperkt of volledig casco
Naast de verplichte WA-verzekering, kun je ook kiezen voor een autoverzekering met beperkt of volledig casco (allrisk). Beperkt casco dekt schade door bijvoorbeeld steenslag en storm, maar geen schade aan je auto die je zelf veroorzaakt. Een allriskautoverzekering dekt dat wel. Rijd je dan bijvoorbeeld tegen een muur in de parkeergarage en heb je schade aan je auto? Dan vergoedt je verzekering de gemaakte kosten. Voor gemiddeld zo’n € 15,- per maand dek jij jezelf in tegen honderden euro’s schade. Wel kijkt de verzekering naar de dagwaarde van je auto. En bedenk voordat je schade claimt dat het claimen van schade invloed heeft op je schadevrije jaren en dus je no-claimkorting. Schat de reparatiekosten van de schade dus altijd in. Misschien ben je voordeliger uit als je de kosten zelf betaalt dan als je je korting kwijtraakt door een schadeclaim.

Extra dekking
Verder kun je een verkeersrechtsbijstandverzekering overwegen. Je kunt dan zonder kosten juridische hulp inschakelen in het geval van bijvoorbeeld een conflict met de tegenpartij of de garage, of bij een rechtszaak. De maandelijkse premie van een rechtsbijstandverzekering hangt onder meer af wat je precies wilt verzekeren en of je het combineert met een andere verzekering. Ook kan het slim zijn om bij je autoverzekering een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten van letselschade bij jezelf en je passagiers na een verkeersongeluk. Die kosten kunnen natuurlijk behoorlijk oplopen. Voor ongeveer € 5,- per maand extra maak je je daarover geen zorgen meer.

Hoeveel kan ik lenen?
Na een aanrijding hoef je je dus niet druk te maken over het prijskaartje van het herstellen van schade aan de andere auto of auto’s. Maar als je alleen een WA-verzekering hebt, waarschijnlijk wel over het laten repareren van je eigen auto of de aanschaf van een nieuwe auto. Als je dat geld niet hebt, kun je natuurlijk geld lenen. Is je eerste vraag dan: hoeveel kan ik lenen ? Bereken het snel online, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Check dan meteen wat voor jou de beste aanbieder is. Let ook goed op de voorwaarden, want die kunnen behoorlijk verschillen per kredietverstrekker.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Autoschade: wie gaat dat betalen? - Automobielmanagement.nl

Autoschade: wie gaat dat betalen?

Autorijden kost geld. De aankoop, de rente die je misschien betaalt, benzine, motorrijtuigenbelasting en natuurlijk een verzekering voor als je brokken maakt. Maar de een standaard autoverzekering dekt vaak lang niet alle schade als jij schade rijdt aan je auto. Gelukkig zijn er manieren om dat op te vangen.

Autoschade
Een aanrijding met een andere auto of vrachtwagen, een paaltje dat je over het hoofd hebt gezien of een slippartij in de sneeuw die eindigt tegen een lantaarnpaal: een ongeluk in een klein hoekje. Zelfs als je een ervaren chauffeur bent en al jaren autorijdt, is het mogelijk dat jij schade rijdt aan je auto. Welke schade je vergoed krijgt, hangt af van de soort verzekering en de dekking die je hebt gekozen. Heb je een verzekering met alleen WA-dekking, dan krijg je de schade aan je eigen auto niet op je bankrekening gestort. Als de aanrijding jouw schuld was, vergoedt je verzekeraar de schade aan de andere auto.

Beperkt of volledig casco
Naast de verplichte WA-verzekering, kun je ook kiezen voor een autoverzekering met beperkt of volledig casco (allrisk). Beperkt casco dekt schade door bijvoorbeeld steenslag en storm, maar geen schade aan je auto die je zelf veroorzaakt. Een allriskautoverzekering dekt dat wel. Rijd je dan bijvoorbeeld tegen een muur in de parkeergarage en heb je schade aan je auto? Dan vergoedt je verzekering de gemaakte kosten. Voor gemiddeld zo’n € 15,- per maand dek jij jezelf in tegen honderden euro’s schade. Wel kijkt de verzekering naar de dagwaarde van je auto. En bedenk voordat je schade claimt dat het claimen van schade invloed heeft op je schadevrije jaren en dus je no-claimkorting. Schat de reparatiekosten van de schade dus altijd in. Misschien ben je voordeliger uit als je de kosten zelf betaalt dan als je je korting kwijtraakt door een schadeclaim.

Extra dekking
Verder kun je een verkeersrechtsbijstandverzekering overwegen. Je kunt dan zonder kosten juridische hulp inschakelen in het geval van bijvoorbeeld een conflict met de tegenpartij of de garage, of bij een rechtszaak. De maandelijkse premie van een rechtsbijstandverzekering hangt onder meer af wat je precies wilt verzekeren en of je het combineert met een andere verzekering. Ook kan het slim zijn om bij je autoverzekering een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten van letselschade bij jezelf en je passagiers na een verkeersongeluk. Die kosten kunnen natuurlijk behoorlijk oplopen. Voor ongeveer € 5,- per maand extra maak je je daarover geen zorgen meer.

Hoeveel kan ik lenen?
Na een aanrijding hoef je je dus niet druk te maken over het prijskaartje van het herstellen van schade aan de andere auto of auto’s. Maar als je alleen een WA-verzekering hebt, waarschijnlijk wel over het laten repareren van je eigen auto of de aanschaf van een nieuwe auto. Als je dat geld niet hebt, kun je natuurlijk geld lenen. Is je eerste vraag dan: hoeveel kan ik lenen ? Bereken het snel online, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Check dan meteen wat voor jou de beste aanbieder is. Let ook goed op de voorwaarden, want die kunnen behoorlijk verschillen per kredietverstrekker.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding