In 2019 bestaat CarWise 30 jaar. Het bedrijf, dat zich profileert als ‘het kenniscentrum voor autoverhuur en leasing’, ontwikkelt software waarmee leasemaatschappijen, autoverhuurders, merkdealers en importeurs hun leaseproces kunnen automatiseren. “Je ziet financial lease weer echt terugkomen. Klanten stellen er meer vragen over en willen weten wat de mogelijkheden zijn.” Financial lease onderscheidt zich op een aantal belangrijke punten van andere leasevormen. Je bent direct eigenaar van de auto en deze staat als bedrijfsmiddel op de balans van het bedrijf. Soms is ook investeringsaftrek mogelijk. En dat trekt vooral de kleine zelfstandige. In 2018 startten er 168.000 zzp’ers (15 procent meer dan in 2017). Een groei die Fhijnbeen ook terugziet bij zijn klanten, de leasemaatschappijen. “Het is echt een product waardoor zzp’ers zich aangetrokken voelen en leasemaatschappijen springen daarop in. We zien vooral dat het leasen van jong gebruikte occasions populair is bij die doelgroep.”

LeaseWise

Wel is het zo dat er over het product financial lease soms te makkelijk wordt gedacht merkt Fhijnbeen. “Er zit meer achter. Het is veel meer dan alleen een financiering, denk alleen al aan het eigendomsvoorbehoud. Hoe ga je daarmee om? Met ons product LeaseWise kan je heel eenvoudig het hele programma calculeren, beheren en administreren.” Daarbij komt dat ook het product financial lease tegenwoordig vaak wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld een verzekering, onderhoud of andere aanvullende servicecomponenten. “Dat is echt iets van de laatste tijd, maar het kan ook lastig zijn om deze aanvullende componenten gunstig in de markt te positioneren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding