Door de verbeterde zichtbaarheid worden wagens niet alleen eerder waargenomen maar ook op kortere afstand van tegenliggers geschat. Bestuurders komen daardoor tot een andere – betere – bepaling van de risico’s bij inhaalmanoeuvres en het oprijden van kruispunten. Dat blijkt uit schattingen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) op basis van Europees onderzoek. In diverse Europese landen is het al verplicht om overdag de verlichting aan te hebben. Nederland heeft die regekgeving niet, maar volgens de SWOV doet dertig procent van de automobilisten uit zichzelf de lichten aan. De stichting bepleit een verlichtingsautomaat af fabriek voor nieuwe auto’s en wetgeving voor het bestaande wagenpark.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding