“We praten over klanten, 0,5 procent van het totaal", stelt Schröder. Als voorbeeld noemt hij een automobilist die binnen enkele weken Route Mobiel inschakelde om het steeds terugkerende probleem van een versleten accu te verhelpen – daarbij het advies van de pechdienst negerend om dit onderdeel te vervangen. Route Mobiel ging vorig jaar september van start als concurrent van de Wegenwacht. Van de door Route Mobiel opgezegde overeenkomsten deed iedereen binnen enkele weken tot enkele maanden een beroep op de hulpdienst. Het gros van de betreffende voertuigen beschikte daarnaast niet over een APK-keuringsbewijs. Schröder vindt dat deze klanten een te grote druk op de dienstverlening leggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding