In Venezuela kost een liter benzine gemiddeld drie cent, in ons land bijna 1,40 euro. De hoge prijs is voor Nederlanders geen reden om de auto te laten staan, zo blijkt. Het CBS vergeleek het benzinegebruik in de maand juni met dezelfde maand van 2004. In juni 2005 werd er 2,7 procent meer getankt, ondanks dat de prijzen voor diesel, benzine en autogas ongeveer tien procent hoger lagen. Econoom M. Vergeer van het CBS wijst erop dat het beeld over juni overeenstemt met de maanden april en mei. "Toen lagen de prijzen ook fors hoger en werd er desondanks tot zes procent meer getankt." De door Telegraaf, VVD en ANWB aangezwengelde discussie over de brandstofprijzen moet volgens Vergeer worden gerelativeerd. "Men moppert wel, maar tankt gewoon door." CNN Money publiceerde deze week de prijs van een liter benzine in verschillende landen. De verschillen zijn groot. In Rusland rekent de pomp 0,40 euro, in Japan 0,80 euro en in Frankrijk 1,17 euro. Nederland staat bovenaan met 1,40 euro. (ANP/CNN Money’Fem)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding