Ook in de backoffice van de retailbedrijven wordt gereorganiseerd. Alles bij elkaar zullen 125 van de 1025 personeelsleden hun baan verliezen. Topman Ton van Soest wil de operatie binnen een jaar afronden. Kroymans wijt de teleurstellende resultaten onder meer aan de lage autoverkopen van de laatste twee jaar. Milco de Vries, sinds kort directeur van de Kroymans Retail Group, meent dat de cijfers niet structureel afwijken van vergelijkbare grote auto-ondernemingen. De sluitingen vinden plaats in Groningen, Hoogeveen, Hoorn, Ede, Arnhem-Zuid en Utrecht. Kroymans zal de andere bedrijven in de groep reorganiseren. Zij zullen naar één van drie nieuwe formules worden omgebouwd. De eerste formule is een Premium Line outlet waar bijvoorbeeld Hummer, Jaguar, Ferrari, Maserati en Cadillac de dienst kunnen uitmaken. Dan is er een themaformule waar bijvoorbeeld alle Ferrari’s in alle denkbare uitvoeringen zijn te zien. Of men kiest voor een traditionele formule waar meerdere (volume)merken onder één dak zijn te vinden, de zogenaamde ‘multi-branded facility’. Van Soest verklaarde dat hij al geruime tijd van plan is geweest de dealers naar één van deze formules om te zetten. In Duitsland werkt het namelijk al. “Onze ervaringen daar zijn zeer positief te noemen.” Dat zelfs gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten, ervaart het management als een teleurstelling die ‘eigenlijk niet des Kroymans is’. Maar Van Soest verwacht dat de bonden en de rechter wel met de geplande sluiting van de zes vestigingen akkoord zullen gaan. “Niets doen is gezien de resultaten geen optie. We moeten ingrijpen om een gezonde toekomst voor onze retailbedrijven te waarborgen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding