Van Geel nam daar de intentieverklaring in ontvangst van LeasePlan, Euromaster, Kwik-Fit en Profile Tyrecenter op het gebied van stille banden. De vier partijen zijn bereid een convenant met de overheid te tekenen. Daarin beloven ze de toepassing van stille banden te stimuleren, om zo geluidsoverlast van verkeer terug te dringen. Stille banden produceren één tot enkele decibellen minder geluid, terwijl ze volgens de initiatiefnemers net zo veilig, milieuvriendelijk, slijtvast, niet duurder en soms zelfs zuiniger zijn. In de rijksbrede aanbesteding voor nieuwe voertuigen is een roetfilter voor personenauto’s met een dieselmotor een van de verplichte milieueisen. Dat geldt voor alle personenauto’s van het Rijk. Rijkswaterstaat bijvoorbeeld vervangt leasevoertuigen waarvan het contract afloopt door een auto met roetfilter. Uiterlijk 2006 loopt voor 550 voertuigen het contract af, zo’n zestig procent van de vloot. De overige veertig procent (356 voertuigen) wordt, als dat technisch mogelijk is, omgebouwd (retrofit). Voor bestelbusjes en terreinwagens is dat nog niet haalbaar, omdat die nog onvoldoende mét roetfilter op de markt zijn. Alle auto’s moeten verder voldoen aan de Euro 4-norm en voorzien zijn van een meter voor het brandstofverbruik. De kleine en middelgrote personenauto’s moeten bovendien een A, B of C energielabel hebben. Dit contract gaat op 1 januari 2006 in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding