Gemiddeld beoordelen de Volvo-dealers hun importeur met een 7,8. Suzuki doet dit jaar een klein stapje terug en pakt de tweede plaats. Onderaan bungelen Citroën en Jaguar met een 4,8. Ondanks de magere resultaten is het gemiddelde relatiecijfer een tiende punt gestegen tot een zes. De respons op het door de NDA geïnitieerde onderzoek lag op 44 procent. Opvallende uitschieters waren BMW, waar bijna driekwart van de 57 dealers de formulieren invulde. Daarentegen bleven de Volkswagen/Audi-dealers ver achter bij het gemiddelde: van de 348 vestigingen stuurden er maar 54 de enquêteformulieren terug. De grootste zorg bij de merkdealers is de kostenstijging van de commerciële en technische trainingen. In het verlengde daarvan vinden ze de kwaliteit van met name de commerciële training ook nog eens achterblijven. Een bemoedigende ontwikkeling daarentegen is de ondersteuning van de importeur bij het gebruikte wagenprogramma.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding