Procura is een driejarig project waarvoor op 10 februari in Utrecht het startsein is gegeven. Het is gericht op bio-ethanol, biodiesel en aardgas en wil testprogramma’s opzetten in Italië, Portugal, Polen, Spanje en Nederland. Even eerder, op 25 januari, werd in Stockholm het BEST project (BioEthanol for Sustainable Transport) gelanceerd. Beide projecten worden deels gefinancierd door de EU en hebben tot doel de ontwikkeling van de markt voor alternatieve brandstoffen en voertuigen te ondersteunen. Door grootschalige demonstratieprojecten op te zetten, wil men inzicht krijgen in de obstakels op de Europese markt. De projectpartners zijn afkomstig uit bijvoorbeeld de automobiel- en brandstoffenbranche, lokale en nationale overheden en wagenparkbeheerders. Het BEST-proefproject, dat gericht is op bio-ethanol, heeft projecten gepland of zijn al succesvol opgestart in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië. In Nederland doet de de Gemeente Rotterdam mee. De meest recente cijfers laten zien dat er in Zweden ruim zeventienduizend exemplaren van de flexi-fuel-modellen van de Focus en de C-MAX zijn verkocht. Het gaat om tachtig procent van de totale Focus-verkoop in Zweden. Er is sprake van een ware trend want flexi-fuel-modellen hebben een aandeel van bijna veertig procent in de totale verkoop van Ford in Zweden. In 2001 was Zweden het eerste land in Europa waar dit soort auto’s op de markt kwam. In navolging van het succes in Zweden worden de Focus Flexi-Fuel en C-MAX Flexi-Fuel nu ook verkocht in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De modellen kunnen rijden op een E85-mengsel (85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine), alleen op benzine of op een ander mengsel van deze brandstoffen. Alles gaat via één tank waardoor deze auto’s flexibel inzetbaar zijn. In Noord-Amerika zullen vier nieuwe auto’s die voor 2006 zijn gepland door ethanol worden aangedreven: Ford F-150, Ford Crown Victoria, Mercury Grand Marquis en Lincoln Town Car. Ford verwacht daar in 2006 een kwart miljoen flexi-fuel-auto’s te produceren. In Brazilië is bio-ethanol al geruime tijd geleden omarmd. Ford zegt in het afgelopen decennium wereldwijd anderhalf miljoen ethanol-auto’s op de weg te hebben gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding