De organisaties doen dat bij de publicatie van hun nieuwe TOP10’s van zuinige auto’s. Veel zuinige diesels (met een lage CO2-uitstoot) komen niet voor de TOP10 in aanmerking omdat ze geen roetfilter hebben. Ook komt het geregeld voor dat fabrikanten voor de Nederlandse markt diesels leveren zonder roetfilter. Bovendien zijn in andere landen veel meer auto’s te koop die op meerdere soorten brandstof kunnen rijden. Belangrijk is dat veel van deze zogenoemde flexifuel-auto’s ook op aardgas kunnen overschakelen. De organisaties doen een appèl op importeurs om op korte termijn meer zuinige en schone auto’s in Nederland te introduceren. De lijsten bestaan uit ongeveer vijftig zuinige auto’s van het totaal dat in Nederland te koop is. ANWB, WNF en Stichting Natuur en Milieu publiceren deze lijsten sinds het najaar van 2006 om aan te geven dat iedere consument keuzes kan maken die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en daarmee behoud van natuur wereldwijd. Verder werken Wereld Natuur Fonds en ANWB actief samen met de autobranche aan de promotie van energiezuinige auto’s. Sinds de vorige editie van de TOP10 (van 21 december 2006) zijn zeven modellen toegevoegd: Fiat Panda 1.2 AUT Lancia Ypsilon 1.4 57 kW Lancia Ypsilon 1.3 JTD 16V 66 kW Kia Cee’d 1.4 H5 Mitsubishi Lancer 1.6 MPI stationwagon Toyota Avensis sedan 2.0 D4D De Volkswagen Polo Blue Motion is nog steeds de zuinigste schone personenauto van Nederland, gevolgd door Toyota Prius en Honda Civic Hybride, de Citroen C1, de Daihatsu Cuore, de Peugeot 107 en de Toyota Aigo. Deze auto’s voldoen ruimschoots aan de EU-ontwerprichtlijn dat personenauto’s hooguit 130 gram CO2 per kilometer zouden mogen uitstoten.