Zo’n vierduizend taxatierapporten zouden zijn vervalst waardoor de waarde van de geïmporteerde auto’s tienduizenden euro’s lager uitviel. Per voertuig zou op die manier enkele duizenden euro’s te weinig bpm zijn afgedragen. Het aantal auto’s dat door Nederlanders over de grens is gekocht is vorig jaar met de helft gestegen, bleek drie weken geleden al uit de jaarcijfers van de RDW. Vooral het aantal tweedehands auto’s dat in het buitenland is gekocht, nam toe. De meeste voertuigen komen uit Duitsland. Nederland is het enige Europese land waar een auto geen toelatingskeuring hoeft te ondergaan. Het gaat met name om Mercedessen, BMW’s, Audi’s, Porsche’s en de duurdere Volkswagens, schrijft De Telegraaf. Een groot deel van de voertuigen zou Nederland zijn binnengekomen via de douane en het RDW-station in Nieuwegein. Sinds 1 februari is de Europese wetgeving voor de import van occasions gewijzigd. De waarde van een in het buitenland gekochte auto wordt niet langer bepaald door een tabel van de douane maar vastgesteld aan de hand van een taxatierapport. Met die taxatierapporten zou worden gesjoemeld. Rai zou het ministerie van Financiën om maatregelen hebben gevraagd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding