Herfinanciering Spyker; Victor Muller weer CEO

Spyker Cars en de Litouwse Snoras Bank zijn het eens over de herfinanciering van het bedrijf. En Victor Muller keert per direct terug als CEO.

"Ik ben nogal gaar, want we hebben de hele nacht doorgetrokken, maar ik voel me uitermate voldaan", zegt Muller tegenover AM. "Wie het laatst lacht, lacht het best. Gerechtigheid, maar we hoeven ons niet op de borst te kloppen. We hebben in Snoras een partij gevonden, die ongelofelijk gepassioneerd is over Spyker en die wil dat onze onderneming in de vaart der volkeren wordt opgestoten. We hebben een jaar en heel veel geld verloren; we beginnen weer opnieuw, maar dit keer met een enorme hoeveelheid kennis erbij. Met die kennis gaan we keihard aan de weg timmeren op de ons beproefde wijze en dat zal ons geen windeieren leggen." Met de nieuwe geldverstrekker is afgesproken dat Spyker vandaag (21 december) een eerste lening ontvangt van 6,34 miljoen euro. Bijna drie kwart ervan (4,5 miljoen euro) gaat naar Friesland Bank, de vorige financier. De rest wordt onder meer aangewend voor de ontwikkeling van twee nieuwe modellen, de Spyker C8 Long Wheel Base en de Peking-to-Paris SSUV. Part of the deal is daarnaast dat Snoras van Spyker 2.318.750 aandelen krijgt, voor een bedrag van vier euro per aandeel. Omgerekend komt dat neer op ruim 9,2 miljoen euro. Het drie miljoen euro grote belang van Victor Mullers investeringsmaatschappij (Helvetia) wordt omgezet in aandelen. Op 21 januari 2008 organiseert Spyker een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Doel ervan is het aandelenkapitaal uit te breiden en drie nieuwe leden in de Raad van Toezicht te benoemen. Op diezelfde dag geeft Spyker nog eens 2,325 miljoen aandelen uit aan Snoras ter waarde van 9,3 miljoen. Door die transactie groeit het belang van Snoras in Spyker naar 29,8 procent. Victor Muller volgt vanaf vandaag interim-bestuursvoorzitter Hans Hugenholtz op. Muller trad eerder dit jaar terug en steekt de loftrompet over Hugenholtz. “"Hans heeft het fantastisch gedaan. Wat een held! Ik ben hem wel wat verschuldigd. Hij was commissaris en werd als ‘acting CEO’ ingezet, maar feitelijk is hij nog steeds commissaris. Ik ga er dus vanuit dat Hans behouden blijft voor het bedrijf."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Herfinanciering Spyker; Victor Muller weer CEO - Automobielmanagement.nl

Herfinanciering Spyker; Victor Muller weer CEO

Spyker Cars en de Litouwse Snoras Bank zijn het eens over de herfinanciering van het bedrijf. En Victor Muller keert per direct terug als CEO.

"Ik ben nogal gaar, want we hebben de hele nacht doorgetrokken, maar ik voel me uitermate voldaan", zegt Muller tegenover AM. "Wie het laatst lacht, lacht het best. Gerechtigheid, maar we hoeven ons niet op de borst te kloppen. We hebben in Snoras een partij gevonden, die ongelofelijk gepassioneerd is over Spyker en die wil dat onze onderneming in de vaart der volkeren wordt opgestoten. We hebben een jaar en heel veel geld verloren; we beginnen weer opnieuw, maar dit keer met een enorme hoeveelheid kennis erbij. Met die kennis gaan we keihard aan de weg timmeren op de ons beproefde wijze en dat zal ons geen windeieren leggen." Met de nieuwe geldverstrekker is afgesproken dat Spyker vandaag (21 december) een eerste lening ontvangt van 6,34 miljoen euro. Bijna drie kwart ervan (4,5 miljoen euro) gaat naar Friesland Bank, de vorige financier. De rest wordt onder meer aangewend voor de ontwikkeling van twee nieuwe modellen, de Spyker C8 Long Wheel Base en de Peking-to-Paris SSUV. Part of the deal is daarnaast dat Snoras van Spyker 2.318.750 aandelen krijgt, voor een bedrag van vier euro per aandeel. Omgerekend komt dat neer op ruim 9,2 miljoen euro. Het drie miljoen euro grote belang van Victor Mullers investeringsmaatschappij (Helvetia) wordt omgezet in aandelen. Op 21 januari 2008 organiseert Spyker een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Doel ervan is het aandelenkapitaal uit te breiden en drie nieuwe leden in de Raad van Toezicht te benoemen. Op diezelfde dag geeft Spyker nog eens 2,325 miljoen aandelen uit aan Snoras ter waarde van 9,3 miljoen. Door die transactie groeit het belang van Snoras in Spyker naar 29,8 procent. Victor Muller volgt vanaf vandaag interim-bestuursvoorzitter Hans Hugenholtz op. Muller trad eerder dit jaar terug en steekt de loftrompet over Hugenholtz. “"Hans heeft het fantastisch gedaan. Wat een held! Ik ben hem wel wat verschuldigd. Hij was commissaris en werd als ‘acting CEO’ ingezet, maar feitelijk is hij nog steeds commissaris. Ik ga er dus vanuit dat Hans behouden blijft voor het bedrijf."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding