Vier partijen in de regio Arnhem gaan met een waterstofauto rijden: het bedrijf Van der Woude/Peeze Holding, de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem, wegbeheerder Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de gemeente Arnhem. Daarmee wil de stad Arnhem laten zien dat schoon en zuinig rijden op waterstof in de praktijk kan.

Wethouder Rita Weeda (EZ) maakte 26 maart bekend, dat het plan rond is. In de kosten, 1,2 miljoen euro, dragen de betrokken partners zelf tenminste zeven ton bij. SenterNovem, agentschap voor duurzaamheid en innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, beslist binnenkort over een subsidieaanvraag van ongeveer een half miljoen euro.

Wethouder Weeda presenteerde het plan voor de concrete ontwikkeling en toepassing van waterstof in het eerste hogeschoolwaterstoflab van Nederland: bij HAN Automotive, in de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Modellen van waterstofvoertuigen zoals een scooter, een personenvervoermiddel op een golfterrein en een vorkheftruck zijn er al ontwikkeld. Vanaf 1 mei 2009 worden waterstofauto’s een opvallende verschijning in het Arnhemse straatbeeld. Het gaat dan om drie Toyota’s Prius waarvan de verbrandingsmotor wordt omgebouwd voor waterstofverbranding en een Subaru Impreza die Hans van der Woude van Peeze Holding bij de HAN laat ombouwen. HyGear levert de waterstofgenerator voor VéBé van Steijn.

De partijen verbinden zich om minstens twee jaar met de waterstofauto’s te gaan rijden: van mei 2009 tot mei 2011. Het tankstation én de auto’s zullen een voor iedereen zichtbare impuls geven aan het gebruik van waterstof. Op het tankstation zal waterstof uit aardgas gemaakt worden. Daarbij komt nog een kleine hoeveelheid CO2 vrij. In de nabije toekomst kan met eenzelfde techniek ook waterstof uit biogas geproduceerd worden: CO2-neutraal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding