Spyker voor 72 miljoen in het rood

Het Formule 1-avontuur heeft de exclusieve sportautobouwer uiteindelijk 36 miljoen euro gekost. De omzet liep terug van twintig miljoen in 2006 naar vijf miljoen in het afgelopen jaar.

‘Het was een dramatisch jaar dat we zo snel mogelijk achter ons willen laten”, aldus Spyker-topman Victor Muller in een toelichting in het FD. Spyker verkocht het Formule 1-team in oktober vorig jaar aan oud- topman Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya voor 88 miljoen. Het aandeel Spyker sprong vrijdag 28 maart direct na opening van de beurs in Amsterdam flink omhoog. Het aandeel noteerde om 9.12 uur dertien procent hoger op zeven euro. Spyker is positief over 2008 en is naar eigen zeggen het jaar goed begonnen. De autobouwer voorziet een scherpe stijging van de productie en verkopen in het tweede kwartaal van 2008. Volgens bestuursvoorzitter Muller heeft de onderneming een opmerkelijke ommekeer doorgemaakt in slechts drie maanden tijd. ‘De productie is weer vrijwel op de rails, de ontwikkeling van onze nieuwe modellen ligt op schema en de wereldwijde verkopen trekken aan.’ In de eerste drie maanden van dit jaar werden twaalf auto’s geproduceerd en achttien verkocht. Dit aantal zal naar verwachting ‘substantieel’ stijgen in het tweede kwartaal, zo stelt de onderneming uit Zeewolde. De productie wordt dan voor het eerst in een jaar niet gedwarsboomd door problemen met toeleveranciers. In het vierde kwartaal van 2007 rolden slechts twee auto’s de fabriek uit omdat toeleveranciers de bestelde onderdelen weigerden te leveren als gevolg van de financiele situatie bij Spyker. Over heel 2007 werden 26 bolides geproduceerd, tegen 94 een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Spyker voor 72 miljoen in het rood - Automobielmanagement.nl

Spyker voor 72 miljoen in het rood

Het Formule 1-avontuur heeft de exclusieve sportautobouwer uiteindelijk 36 miljoen euro gekost. De omzet liep terug van twintig miljoen in 2006 naar vijf miljoen in het afgelopen jaar.

‘Het was een dramatisch jaar dat we zo snel mogelijk achter ons willen laten”, aldus Spyker-topman Victor Muller in een toelichting in het FD. Spyker verkocht het Formule 1-team in oktober vorig jaar aan oud- topman Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya voor 88 miljoen. Het aandeel Spyker sprong vrijdag 28 maart direct na opening van de beurs in Amsterdam flink omhoog. Het aandeel noteerde om 9.12 uur dertien procent hoger op zeven euro. Spyker is positief over 2008 en is naar eigen zeggen het jaar goed begonnen. De autobouwer voorziet een scherpe stijging van de productie en verkopen in het tweede kwartaal van 2008. Volgens bestuursvoorzitter Muller heeft de onderneming een opmerkelijke ommekeer doorgemaakt in slechts drie maanden tijd. ‘De productie is weer vrijwel op de rails, de ontwikkeling van onze nieuwe modellen ligt op schema en de wereldwijde verkopen trekken aan.’ In de eerste drie maanden van dit jaar werden twaalf auto’s geproduceerd en achttien verkocht. Dit aantal zal naar verwachting ‘substantieel’ stijgen in het tweede kwartaal, zo stelt de onderneming uit Zeewolde. De productie wordt dan voor het eerst in een jaar niet gedwarsboomd door problemen met toeleveranciers. In het vierde kwartaal van 2007 rolden slechts twee auto’s de fabriek uit omdat toeleveranciers de bestelde onderdelen weigerden te leveren als gevolg van de financiele situatie bij Spyker. Over heel 2007 werden 26 bolides geproduceerd, tegen 94 een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding