Subsidiepot Euro5-diesels is leeg

Het budget van de subsidieregeling voor Euro5-vrachtwagens en bussen is op 1 april 2008 uitgeput. VROM onderzoekt de mogelijkheid voor extra budget.

De regeling stimuleerde ondernemers om vrachtwagens en bussen met een Euro5-motor of een motor die voldoet aan de EEV-norm aan te schaffen. Deze motoren stoten minder roet en NOx uit dan de verplichte Euro4-motor. Het ministerie van VROM onderzoekt de mogelijkheid extra budget voor de regeling beschikbaar te stellen. VROM stimuleert vanaf 1 oktober 2006 de aanschaf van nieuwe, ongebruikte vrachtwagens en bussen met een Euro5-dieselmotor of een motor die voldoet aan de EEV-norm. Met het totale budget van dertig miljoen euro is de aanschaf van 11.350 schone voertuigen gesubsidieerd. Het aantal subsidieaanvragen steeg afgelopen maand explosief. De oorzaak hiervan is hoogstwaarschijnlijk dat per 1 april 2008 het subsidiebedrag voor Euro5-vrachtwagens met een motorvermogen vanaf 225 kW verlaagd is van 2,5 duizend euro naar vijfhonderd euro. De markt heeft hierop gereageerd met een groot aantal aanvragen. De subsidieregeling voor de inbouw van roetfilters maakt deel uit van een breed pakket aan stimuleringsregelingen voor roetfilters en schonere motoren. Het doel van de regelingen is de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door de uitstoot van fijnstof door dieselvoertuigen te verminderen. Euro5- en EEV-voertuigen hebben wel toegang tot de milieuzones. www.senternovem.nl/euro5 of www.vrom.nl/schonerelucht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Subsidiepot Euro5-diesels is leeg - Automobielmanagement.nl

Subsidiepot Euro5-diesels is leeg

Het budget van de subsidieregeling voor Euro5-vrachtwagens en bussen is op 1 april 2008 uitgeput. VROM onderzoekt de mogelijkheid voor extra budget.

De regeling stimuleerde ondernemers om vrachtwagens en bussen met een Euro5-motor of een motor die voldoet aan de EEV-norm aan te schaffen. Deze motoren stoten minder roet en NOx uit dan de verplichte Euro4-motor. Het ministerie van VROM onderzoekt de mogelijkheid extra budget voor de regeling beschikbaar te stellen. VROM stimuleert vanaf 1 oktober 2006 de aanschaf van nieuwe, ongebruikte vrachtwagens en bussen met een Euro5-dieselmotor of een motor die voldoet aan de EEV-norm. Met het totale budget van dertig miljoen euro is de aanschaf van 11.350 schone voertuigen gesubsidieerd. Het aantal subsidieaanvragen steeg afgelopen maand explosief. De oorzaak hiervan is hoogstwaarschijnlijk dat per 1 april 2008 het subsidiebedrag voor Euro5-vrachtwagens met een motorvermogen vanaf 225 kW verlaagd is van 2,5 duizend euro naar vijfhonderd euro. De markt heeft hierop gereageerd met een groot aantal aanvragen. De subsidieregeling voor de inbouw van roetfilters maakt deel uit van een breed pakket aan stimuleringsregelingen voor roetfilters en schonere motoren. Het doel van de regelingen is de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door de uitstoot van fijnstof door dieselvoertuigen te verminderen. Euro5- en EEV-voertuigen hebben wel toegang tot de milieuzones. www.senternovem.nl/euro5 of www.vrom.nl/schonerelucht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding