Britse TNT zet honderd elektrotrucks in

De Britse tak van TNT gaat honderd elektrische vrachtwagens inzetten, naar eigen zeggen de grootste vloot aan zero emission vehicles ter wereld. Ook in Nederland neemt TNT er proeven mee.

TNT UK dringt daarmee de CO2-uitstoot terug met 1,3 miljoen kilo terwijl bovendien fors wordt bespaard op de brandstofrekening. De elektrische trucks kosten vijfitg euro per week aan ‘brandstof’ terwijl dat bij een dieselauto’s momenteel al op 250 euro per week uitkomt. De 7,5 ton Newton-trucks worden geleverd door het Engelse Smith Electric Vehicles en moeten in de komende anderhalf jaar in gebruik komen. Volgens TNT zijn de Newtons de eerste batterij-aangedreven trucks die wat betreft prestaties vergelijkbaar zijn met hun diesel-collega’s. TNT neemt momenteel proeven met dezelfde vrachtwagens in Nederland. Algemeen directeur Peter Bakker: ”We leven in een tijd van grote veranderingen en de lancering van deze vloot vormt een kritisch onderdeel van waar wij naar streven: van TNT het eerste zero-emissie express- en postbedrijf maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Britse TNT zet honderd elektrotrucks in - Automobielmanagement.nl

Britse TNT zet honderd elektrotrucks in

De Britse tak van TNT gaat honderd elektrische vrachtwagens inzetten, naar eigen zeggen de grootste vloot aan zero emission vehicles ter wereld. Ook in Nederland neemt TNT er proeven mee.

TNT UK dringt daarmee de CO2-uitstoot terug met 1,3 miljoen kilo terwijl bovendien fors wordt bespaard op de brandstofrekening. De elektrische trucks kosten vijfitg euro per week aan ‘brandstof’ terwijl dat bij een dieselauto’s momenteel al op 250 euro per week uitkomt. De 7,5 ton Newton-trucks worden geleverd door het Engelse Smith Electric Vehicles en moeten in de komende anderhalf jaar in gebruik komen. Volgens TNT zijn de Newtons de eerste batterij-aangedreven trucks die wat betreft prestaties vergelijkbaar zijn met hun diesel-collega’s. TNT neemt momenteel proeven met dezelfde vrachtwagens in Nederland. Algemeen directeur Peter Bakker: ”We leven in een tijd van grote veranderingen en de lancering van deze vloot vormt een kritisch onderdeel van waar wij naar streven: van TNT het eerste zero-emissie express- en postbedrijf maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding