De verkiezing is een initiatief van Automotive Insiders!, in samenwerking met Automobiel Management. Tijdens het evenement ‘Zakenauto van het jaar 2009′, een initiatief van AM, wordt in juni de overall Automotive Insider 2008/2009 bekend gemaakt. Alle kwartaalwinnaars zijn kanshebber. De uiteindelijke overall titeldrager heeft van alle tussentijdse winnaars de beste score behaald. Hij of zij mag zichzelf een jaar lang de persoon noemen met de meeste allround kennis van de autobranche.

Het afgelopen kwartaal testten weer vele mensen online via www.automotiveinsiders.nl hun branchekennis. Onder hen overigens weinig vrouwen, vandaar de expliciete oproep van de organisatie om in het vierde kwartaal de laatste kans aan te grijpen.

De vragen zijn verdeeld over kennis en actualiteit. Sommige betreffen puur de Nederlandse markt, andere zijn internationaal getint. Bij de kennisvragen ging het ditmaal het vaakst mis. Inmiddels staan de nieuwe vragen online, dus kan iedereen opnieuw meedingen – ook degenen die al eerder van de partij waren. De nieuwe vragen zoomen vooral in op de turbulente tijden en vele recente veranderingen in de branche. Het zwaartepunt ligt dus meer dan ooit bij de actualiteiten.