‘Het eerste kwartaal laat geen verbetering van de marktomstandigheden zien. Het risico dat de markt de komende maanden verder daalt, is groter dan de kans op herstel’, aldus Stern, geciteerd in Het Financieele Dagblad. Het bestuur onder leiding van Henk van der Kwast heeft een plan uitgewerkt, Operatie Stormvogel, waarmee het bedrijf zich beschermt tegen verdere vraaguitval. Met name de dealers van de merken Mercedes-Benz, Chrysler, Opel en Fiat zullen moeten bezuinigen. Een tiental vestigingen zal worden gesloten. Daar staat de overname van zes dealerbedrijven, onder meer van Liam, tegenover. Van der Kwast sluit gedwongen ontslagen uit. De operatie Stormvogel leidt tot een incidentele last van vier miljoen euro. Daar staat een belastingmeevaller tegenover van een zelfde omvang.

In het eerste kwartaal daalde de nettowinst van Stern naar 1,1 miljoen euro, van 3,7 mln een jaar eerder. De belangrijkste oorzaak is de afname van de verkoop van nieuwe personenauto’s en bedrijfswagens. De dealers leden verlies, de dienstenbedrijven noteerden wel een positief resultaat. Het bedrijfsresultaat halveerde tot 3,4 miljoen euro, terwijl de omzet met zeventien procent kromp tot 222 miljoen euro. Het faillissement van delen van Kroymans kostte Stern ‘enkele tonnen’. Het bestuur besloot al eerder geen dividend uit te keren over de nettowinst over 2008. Voor 20009 wordt een positieve operationele kasstroom verwacht. Op de beurs in Amsterdam gaat vandaag het aandeel Stern 1,7 procent omhoog naar precies twaalf euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding