Gedwongen ontslagen komen er de eerste twee jaar niet bij NedCar. "Mocht na afloop van de periode van vijftien maanden deeltijd-WW een reorganisatie nodig blijken, dan zal het bedrijf een half jaar niemand ontslaan", schrijft vakbondsbestuurder Henk van Rees op de website van FNV Bondgenoten. NedCar vult de salarissen aan tot honderd procent en blijft alle pensioenpremies doorbetalen. Het akkoord wordt voorgelegd aan de medewerkers.

Eerder deze week werd ook bekend dat achthonderd werknemers van Polynorm in Bunschoten (toeleverancier van automotive) deeltijd-WW krijgen met aanvulling van hun loon tot honderd procent. Maar Polynorm zit dusdanig in de problemen door de economische crisis en de ingestorte autoverkopen dat de vakbonden ook instemden met het verlies van negentig banen. Directie en de achterblijvende werknemers leveren ook drie maanden anderhalf procent loon in, als lening aan hun bedrijf.

Vorige week kregen al meer dan veertig bedrijven deeltijd-WW. Onder hen zijn veel op de autobranche gerichte bedrijven: VDL Groep, DAF Trucks, Scania en verder Philips, het Eindhovense metaalbedrijf KMWE en het Friese metaalbedrijf Meijer Plaatbewerking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding