In het tweede kwartaal was sprake van vijftien procent krimp ten opzichte van de periode april t/m juni vorig jaar. Dat is volgens de ANWB "een forse daling" die ook duidelijk merkbaar is op de weg. Met name in de ochtend was het een stuk rustiger (-23 procent). De economische situatie maar ook het betere weer tijdens de spitsuren zorgden voor minder files. De bond verwacht dat de dalende tendens van ochtend- en avondspits zich in het derde kwartaal zal voortzetten.

Voor het begrip filezwaarte wordt de lengte vermenigvuldigd met de duur van de file. Uit de cijfers blijkt dat overdag de drukte vrijwel gelijk bleef. Tussen 10.00 en 14.00 uur stonden er zelfs meer files dan in het tweede kwartaal vorig jaar, hoewel de filedruk in die periode van de dag niet al te hoog is.

Overal verbeterde de doorstroming behalve op de A9 (Alkmaar – Badhoevedorp). Dat is een file die gemiddeld om 6.00 uur in de vroege ochtend ontstaat en de hele ochtendspits voortduurt. Hier is geen daling van de filezwaarte te zien. De ANWB heeft daar geen verklaring voor. Dit verkeersknelpunt stijgt daardoor naar de eerste plaats van de file top 10. Tweede is de A27 bij Lexmond richting Utrecht. Op de derde plaats staat de A28 bij Hoevelaken richting Utrecht. De drukste spitsen waren op de avond van 2 juni en donderdagochtend 11 juni.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding