Daarnaast vermoeden de curatoren dat oud-bestuurders van Kroymans boekhoudfraude hebben gepleegd. Hierbij wordt ook de rol van accountantskantoor Ernst & Young onderzocht. Dit laat Cees de Jong, curator van Kroymans, weten.

Enkele maanden voor Kroymans’ faillissement eind maart 2009 zijn vijf gezonde bedrijfsonderdelen in opdracht van het banksyndicaat voor 1 euro verkocht aan Citadel Enterprises, een zusterbedrijf van Kroymans, dat buiten het faillissement viel.

‘Wij willen dat de verkoop wordt teruggedraaid’, zegt curator De Jong tegen de Volkskrant. ‘De verkochte bedrijfsonderdelen vertegenwoordigden een waarde van 170 miljoen euro. Het was toen al duidelijk dat Kroymans failliet zou gaan. De banken wilden hiermee hun vorderingen zeker stellen. Maar daarmee zijn andere schuldeisers benadeeld’, aldus De Jong. Het gaat in totaal om negen banken, waaronder ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank.

‘Wij zien een rechtszaak met vertrouwen tegemoet’, laat een woordvoerder van de ABN Amro in de Volkskrant weten, de bank die volgens De Jong ‘leidend’ was.

Naast de banken kunnen ook voormalige bestuurders van het autoconcern een rechtszaak verwachten. De curatoren vermoeden dat bij Kroymans boekhoudfraude is gepleegd. ‘We hebben bedenkingen bij de zuiverheid van het bedrijfsresultaat over 2007. Mogelijk is er een papieren boekwinst gerealiseerd’, zegt De Jong.

De rol van Ernst & Young wordt ook onderzocht. ‘Waarom heeft de accountant in het jaarverslag van 2007 geschreven dat de financiën solide waren? Al begin 2008 was duidelijk dat dit niet het geval was. Wij willen hier helderheid over hebben’, aldus De Jong.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding