De totale filezwaarte, dat is de lengte van de file maal de duur, nam af met veertien procent, in vergelijking met 2008. Aldus cijfers van de ANWB.
De consumentenorganisatie zag de files vooral tijdens de spits afnemen. ‘Zo daalde de filezwaarte tijdens de ochtendspits met negentien procent en in de avondspits met vijftien procent. Overdag daalde die met acht procent’.
De weekeinden waren afgelopen jaar wel een bezoeking. Vooral wegwerkzaamheden zorgden voor een stevige filetoename op de ‘vrije’ zater- en zondagen.

Niet op alle wegen nam de filedruk af. Zo zorgden werkzaamheden tussen Breukelen en Utrecht voor meer vertraging op de A2 en ook op de A50 tussen Arnhem en Nijmegen stond het verkeer vaker en langer stil dan vorig jaar.
De drukste filedag van dit jaar werd genoteerd op donderdag 17 december. Die dag stond er 670 kilometer aan file.
In de fileknelpunten top-10 staat de A2 Utrecht – Den Bosch bij Waardenburg-Kerkdriel op nummer één. De zwaarste ochtendspits was het afgelopen jaar te vinden op de A27 Breda – Utrecht op het punt Lexmond – Hagestein. Knooppunt Everdingen, op diezelfde weg, maar dan de andere kant op, staat nummer één als het gaat om de avondspits.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding