General Motors krijgt voor 326 miljoen dollar preferente aandelen die aanvankelijk zes procent (vanaf januari 2012) per jaar kosten. Dit percentage loopt echter op tot twaalf procent vanaf januari 2013. Deze aandelen moeten eind 2016 worden afgelost, dat is één. Daar bovenop krijgt de onderneming een lening van vierhonderd miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Ook deze lening zal een stevige rentelast met zich meebrengen. Ten derde is er de ‘back-up’-financiering van 150 miljoen euro met GEM Global Yield Fund Limited voor drie jaar. Spyker heeft de mogelijkheid om op het moment dat zij wenst deze faciliteit om te zetten in nieuwe aandelen tegen negentig procent van de gemiddelde beurskoers over een periode van vijftien dagen vanaf het moment dat Spyker daartoe besluit.

 

Daarnaast krijgt GEM het recht om 1.570.000 aandelen Spyker te kopen voor vier euro per aandeel door middel van warrants met een looptijd van vijf jaar. GEM was in Nederland eerder actief bij navigatiekaartenmaker AND en het inmiddels failliete Nedfield. Deze drie elementen maken de overname van het verlieslatende Saab door het eveneens verlieslatende Spyker buitengewoon riskant. Er staan op dit moment 15,8 miljoen aandelen Spyker uit. Bij de huidige beurskoers (zes euro) is de beurswaarde ondanks de recente koersstijging minder dan 100 miljoen euro.

 

Als Spyker er niet in slaagt Saab snel operationeel zeer winstgevend te krijgen, is de verwachting gerechtvaardigd dat een aanzienlijk deel van bovenstaande financieringsconstructies zal worden omgezet in nieuw uit te geven aandelen. In dat geval zal de verwatering voor de huidige aandeelhouders Spyker enorm zijn. Opvallend noemt de VEB de rol die Victor Muller voor zichzelf heeft gecreëerd. Zo neemt hij via zijn investeringsvehikel Tenaci het aandelenpakket van 29,34 procent over van Spyker’s president-commissaris en financier Vladimir Antonov. Daarnaast had Muller via zijn andere bv Helvetia al 14,44 procent in Spyker.

 

Ook verstrekt Tenaci twee leningen ter grootte van 25 miljoen dollar en 57 miljoen euro. Deze laatste dient om Antonovs converteerbare obligatie over te nemen. Muller verkrijgt daarmee het recht om nog eens 9,5 miljoen euro te converteren tegen een conversieprijs van vier euro per aandeel. Het aandeel Spyker kwam op 27 mei 2004 voor 15,50 euro naar de Amsterdamse beurs. Na een dollemansrit, waarbij in 2006 even boven de 22 euro werd genoteerd, was er van die investering tot voor kort nog maar anderhalve euro over. Dividend is nooit uitgekeerd. Nu is de koers opgeveerd. Deze opleving is voor een groot deel gebaseerd op hoop. Victor Muller bewees in het verleden al (bij kledingmerk McGregor) dat hij merken met en stoffig imago weer tot leven kan wekken. Bij Saab zou dat wederom kunnen lukken, maar het risico van deze overname is groot. (bron: http://www.veb.net/content/HoofdMenu/Home/Home.aspx)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding