Volgens Beijersbergen zijn nog steeds veel vragen onbeantwoord. "Wie zijn de financiers achter de schermen? Ik snap niet waarom daar zo schimmig over wordt gedaan", aldus de econoom. Maar ernstiger vindt Beijersbergen de onduidelijkheid in hoeverre de huidige aandelen ‘verwateren’ door de uitgifte van nieuwe aandelen. "Er worden nieuwe aandelen uitgegeven, zoveel is nu duidelijk geworden. Maar hoeveel en tegen welke koers? Dat is voor huidige aandeelhouders belangrijk om te weten."

Beijersbergen zegt met zijn waarschuwing geen negatief koopadvies af te geven. "Wij wijzen alleen op het extreem hoge risico van deze deal. Spyker heeft het geld voor Saab bij tal van partijen bij elkaar gesprokkeld. Een solide financiering ontbreekt. Dit aandeel is niet geschikt voor de gemiddelde belegger die Muller op televisie heeft zien verklaren dat hij van Saab binnen no time een succes gaat maken."

Wie ook kanttekeningen plaatst bij de plannen van Spyker voor Saab, is Jeroen Willard, analist bij AEK: hij denkt niet dat het zal lukken de verkopen in 2012 weer opgekrikt te hebben tot het niveau van voor de financiële crisis, oftewel tot 100-120 duizend auto’s. De winstverwachting is echter wel op deze toename gebaseerd.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding