Dat is vooral te wijten aan de economische crisis en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en het bedrijfsleven. Reparatiebedrijven en bedrijven in onderdelen zijn iets minder zwaar geraakt. Dat meldt het CBS vandaag.
De omzet van de auto- en motorbranche begon in het tweede kwartaal van 2008 te krimpen. Het dieptepunt viel in het tweede kwartaal van 2009, toen de daling bijna negentien procent bedroeg. Inmiddels neemt de krimp weer wat af. In het vierde kwartaal van 2009 was de omzet elf procent lager dan een jaar eerder. Wel is het zo dat het vierde kwartaal vergeleken wordt met het vierde kwartaal van 2008 – toen het ook al slecht ging met de sector.

Importeurs van nieuwe personenauto’s noteerden het grootste omzetverlies. Zij behaalden bijna 27 procent minder omzet dan in 2008. De ruim 387 duizend nieuwe personenauto’s die verkocht werden in 2009 waren goed voor een daling van bijna 23 procent ten opzichte van 2008. De forse teruggang betekent dat er langer in bestaande auto’s wordt gereden. Dit pakt relatief gunstig uit voor de garagebedrijven. Binnen de autobranche boekten de gespecialiseerde reparatiebedrijven vorig jaar met -5,6 procent het kleinste omzetverlies.
De omzetdaling van de handelaren in auto-onderdelen kwam op negen procent uit. Deze branche lijkt de weg omhoog te hebben ingezet, getuige de omzetstijging van bijna vier procent in het vierde kwartaal van 2009. Hiermee kwam de onderdelenhandle na vijf opeenvolgende kwartalen omzetverlies voor het eerst weer in de plus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding