Spyker Cars is onderpand voor privélening Victor Muller

Victor Muller van Saab Spyker heeft voor een privélening in zijn holding Tenaci de autofabrikant Spyker in onderpand gegeven, exclusief de schulden. Dat blijkt uit onderzoek van 925.nl en NUzakelijk.nl.

En Muller, die veel schulden heeft, gebruikte de opbrengst van de verkoop van zijn aandelen Spyker om zijn grootste schuldeisers rustig te houden. Als Muller op 31 december van dit jaar de geleende 31 miljoen niet heeft terugbetaald, kan het exotische Danforth Ventures Spyker uit de boedel trekken. De rest van de aandeelhouders blijft dan met de schulden van Spyker zitten.

Dit blijkt uit het jaarverslag voor 2009 van Spyker. Daarin staat dat Spyker in onderpand is gegeven bij de lening van Tenaci van een bedrijf van zakenpartner Vladimir Antonov (Convers Group). Opmerkelijk genoeg echter niet aan Convers Group zelf, maar aan het verder onbekende bedrijf Danforth Ventures. Antonov werd eerder op last van GM gedwongen zich te onthouden van directe bemoeienis met het nieuwe Saab Spyker. In de overeenkomst tussen General Motors en Antonov staat dat de Rus zich terugtrekt uit Spyker, zolang GM preferente aandelen heeft in Saab Spyker. Maar nu lijkt het er sterk op dat Antonov via een achterdeurconstructie alsnog de controle kan verkrijgen over Spyker. De aandeelhouders van Saab Spyker hebben geen expliciete toestemming gegeven voor deze transactie.

Muller liet van de week nog weten dat Spyker er voor hem eigenlijk niet meer toe doet. Muller: "Spyker is nu zo klein geworden ten opzichte van Saab. Het is wel belangrijk, maar het is nu letterlijk achter de komma." Wellicht dat de constructie met Antonov een gemakkelijke manier is voor Muller om van het hoofdpijndossier Spyker af te komen.

Enkele weken geleden werd bekend dat Muller de 120 duizend aandelen die hij kreeg voor de succesvolle overname van Saab gelijk verkocht had voor ruim drie ton. Bloggers schreven meesmuilend dat Muller kennelijk niet in zijn eigen bedrijf gelooft als hij de aandelen zo goedkoop verkoopt. De werkelijkheid is echter een andere, zo bevestigen verschillende bronnen tegenover 925.nl en NUzakelijk.nl. Muller blijkt privé namelijk flinke cashflow-problemen te hebben. Hij verkocht een flink deel van zijn waardevolle oldtimerscollectie en ook zijn geliefde boot staat al enige tijd te koop. Muller bezit nog een klein huis in Loosdrecht, al zijn andere vastgoed heeft hij ook verkocht.

Sinds 24 februari is Hans Go, die sinds maart ook financieel directeur van Spyker is, directeur bij Mullers Tenaci. Of Go ook aandeelhouder is bij Tenaci blijft onduidelijk. Hij is als directeur verantwoordelijk voor de privélening die Muller bij Danforth Ventures heeft lopen. Verder blijkt Muller geen honderd procent aandeelhouder meer te zijn van zijn Tenaci.

Dat Muller zijn zakelijke en privébelangen regelmatig door elkaar husselt, komt niet als een verrassing. De vraag is hoe het mogelijk is dat de baas van een Nederlands beursfonds, het onderpand van een bedrijf weggeeft aan een ex-aandeelhouder, die contractueel geen partij in de deal mag zijn. Er is herhaaldelijk commentaar gevraagd aan Saab Spyker, maar het bedrijf kan of wil niet reageren, zeggen 925.nl en NUzakelijk.nl.

 

Reacties

misschien kan hij geld lenen bij f.kroymans dan is Frits ineens eigenaar van Saab hoe raar kan het lopen

Geplaatst door: dealertje op

WOW, ik ben de draad kwijt!

Geplaatst door: dion op

misschien kan Dirk Scheringa nog iets betekenen, is ook zo’n goede betrouwbare partij…..

Geplaatst door: GB te S op

Ode aan Victor Muller, want Je hoeft geen geld te bezitten om waardig te zijn.Victor redt het absoluut en wij kopen gewoon allemaal een nieuwe SAAB!

Geplaatst door: George V op

Het is een en al een pyramide spel. Let op straks valt er 1 en daarna ….prrrrrrrt…de rest. Als hij zodoor gaat is hij niet de redder van Saab maar de ondergang.

Geplaatst door: Sonnet op
Spyker Cars is onderpand voor privélening Victor Muller - Automobielmanagement.nl

Spyker Cars is onderpand voor privélening Victor Muller

Victor Muller van Saab Spyker heeft voor een privélening in zijn holding Tenaci de autofabrikant Spyker in onderpand gegeven, exclusief de schulden. Dat blijkt uit onderzoek van 925.nl en NUzakelijk.nl.

En Muller, die veel schulden heeft, gebruikte de opbrengst van de verkoop van zijn aandelen Spyker om zijn grootste schuldeisers rustig te houden. Als Muller op 31 december van dit jaar de geleende 31 miljoen niet heeft terugbetaald, kan het exotische Danforth Ventures Spyker uit de boedel trekken. De rest van de aandeelhouders blijft dan met de schulden van Spyker zitten.

Dit blijkt uit het jaarverslag voor 2009 van Spyker. Daarin staat dat Spyker in onderpand is gegeven bij de lening van Tenaci van een bedrijf van zakenpartner Vladimir Antonov (Convers Group). Opmerkelijk genoeg echter niet aan Convers Group zelf, maar aan het verder onbekende bedrijf Danforth Ventures. Antonov werd eerder op last van GM gedwongen zich te onthouden van directe bemoeienis met het nieuwe Saab Spyker. In de overeenkomst tussen General Motors en Antonov staat dat de Rus zich terugtrekt uit Spyker, zolang GM preferente aandelen heeft in Saab Spyker. Maar nu lijkt het er sterk op dat Antonov via een achterdeurconstructie alsnog de controle kan verkrijgen over Spyker. De aandeelhouders van Saab Spyker hebben geen expliciete toestemming gegeven voor deze transactie.

Muller liet van de week nog weten dat Spyker er voor hem eigenlijk niet meer toe doet. Muller: "Spyker is nu zo klein geworden ten opzichte van Saab. Het is wel belangrijk, maar het is nu letterlijk achter de komma." Wellicht dat de constructie met Antonov een gemakkelijke manier is voor Muller om van het hoofdpijndossier Spyker af te komen.

Enkele weken geleden werd bekend dat Muller de 120 duizend aandelen die hij kreeg voor de succesvolle overname van Saab gelijk verkocht had voor ruim drie ton. Bloggers schreven meesmuilend dat Muller kennelijk niet in zijn eigen bedrijf gelooft als hij de aandelen zo goedkoop verkoopt. De werkelijkheid is echter een andere, zo bevestigen verschillende bronnen tegenover 925.nl en NUzakelijk.nl. Muller blijkt privé namelijk flinke cashflow-problemen te hebben. Hij verkocht een flink deel van zijn waardevolle oldtimerscollectie en ook zijn geliefde boot staat al enige tijd te koop. Muller bezit nog een klein huis in Loosdrecht, al zijn andere vastgoed heeft hij ook verkocht.

Sinds 24 februari is Hans Go, die sinds maart ook financieel directeur van Spyker is, directeur bij Mullers Tenaci. Of Go ook aandeelhouder is bij Tenaci blijft onduidelijk. Hij is als directeur verantwoordelijk voor de privélening die Muller bij Danforth Ventures heeft lopen. Verder blijkt Muller geen honderd procent aandeelhouder meer te zijn van zijn Tenaci.

Dat Muller zijn zakelijke en privébelangen regelmatig door elkaar husselt, komt niet als een verrassing. De vraag is hoe het mogelijk is dat de baas van een Nederlands beursfonds, het onderpand van een bedrijf weggeeft aan een ex-aandeelhouder, die contractueel geen partij in de deal mag zijn. Er is herhaaldelijk commentaar gevraagd aan Saab Spyker, maar het bedrijf kan of wil niet reageren, zeggen 925.nl en NUzakelijk.nl.

 

Reacties

misschien kan hij geld lenen bij f.kroymans dan is Frits ineens eigenaar van Saab hoe raar kan het lopen

Geplaatst door: dealertje op

WOW, ik ben de draad kwijt!

Geplaatst door: dion op

misschien kan Dirk Scheringa nog iets betekenen, is ook zo’n goede betrouwbare partij…..

Geplaatst door: GB te S op

Ode aan Victor Muller, want Je hoeft geen geld te bezitten om waardig te zijn.Victor redt het absoluut en wij kopen gewoon allemaal een nieuwe SAAB!

Geplaatst door: George V op

Het is een en al een pyramide spel. Let op straks valt er 1 en daarna ….prrrrrrrt…de rest. Als hij zodoor gaat is hij niet de redder van Saab maar de ondergang.

Geplaatst door: Sonnet op