De Amsterdamse rechtbank heeft afgelopen donderdag (5 augustus) besloten om de bewindvoerders bij het bedrijf op hun verzoek te machtigen een eind te maken aan IIC/Ineas. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat een overdracht van de lopende verzekeringen aan andere verzekeraars niet mogelijk is. Ineas zou al te ver heen zijn. Het gat dat de bewindvoerders hebben aangetroffen wordt geraamd op 12 à 15 miljoen euro. Ineas heeft een negatief eigen vermogen en onvoldoende geld om alle aanspraken van polishouders te voldoen. Ineas was de eerste internetverzekeraar in Nederland. Het zette in 2008 nog 12,3 miljoen euro om met een winst van 655.000 euro. Het bedrijf heeft 10.000 Nederlandse klanten met een motorrijtuigenverzekering. In Frankrijk heeft Ineas 17.000 polishouders, in Spanje 10.000 en in Duitsland 58.000. "Daar is dit een redelijk grote rel", aldus de bewindvoerder. Overdracht van de verzekeringsportefeuilles aan andere verzekeraars bleek niet mogelijk. "Dan zouden wij de schadereserves en premiereserves moeten meegeven, en daarvoor was onvoldoende geld beschikbaar", aldus de bewindvoerder. Wel heeft hij het buitenlandse klantenbestand van Ineas kunnen verkopen. In Nederland heeft SNS Reaal-dochter Proteq het klantenbestand gekocht. Proteq biedt via www.zelf.nl de Nederlandse verzekerden een nieuwe polis aan. Als de Nederlandse polishouder WA-schade heeft, draagt het Waarborgfonds dat. Bij cascoschade tijdens de noodregeling dekt SNS de schade. Ineas klanten moeten zich wel zelf bij www.zelf.nl aanmelden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding