De verbetering is het gevolg van een toegenomen verkoop van nieuwe auto’s en een verbeterd rendement op de occasionactiviteiten. De winst per aandeel steeg van 0,29 cent naar 0,43 cent.

De netto omzet (exclusief bpm) van de groep steeg in de eerste zes maanden van 2010 met twaalf procent naar 475,3 miljoen euro. De 12.305 nieuwe auto’s die de Stern-dealers verkochten betekenden een plus van bijna dertien procent ten opzichte van de 9.264 in de periode januari-juli 2009. Het bedrijfsresultaat steeg met 0,7 miljoen euro tot 6 miljoen euro. Als rekening wordt gehouden met de gerealiseerde boekwinst op de verkoop van drie benzinestations en de boekwinst op de verkoop van een Ford-vestiging in het eerste halfjaar van 2009, is het bedrijfsresultaat fors gestegen.

Niettemin blijft Stern voorzichtig in zijn verwachtingen voor de tweede helft van 2010. De onderneming wijst op de huidige kabinetsonderhandelingen over de achttien miljard aan bezuinigingen, wat kan leiden tot onrust en afwachtend koopgedrag bij consumenten en bedrijven. Stern denkt daarom niet dat de robuuste omzetontwikkeling doorzet in de tweede helft van 2010. Wel zegt de beursgenoteerde onderneming ten minste een duidelijke operationele winst te voorzien, als resultaat van verhoogde efficiency en verdere besparingsmaatregelen.

De in 2009 in gang gezette bezuinigingsoperatie Stormvogel blijft onverkort van kracht. In de eerste helft van 2010 werd het aantal fte’s afgebouwd met 76 medewerkers, goed voor een besparing van 2,6 miljoen euro op jaarbasis. In het restant van 2010 wil Stern nog eens 2,4 miljoen euro beknibbelen om aan de beoogde vijf miljoen euro reductie op personeelskosten te komen. Dat het concern tot nu toe minder bespaarde op personeelskosten dan gewenst komt onder meer door de  positieve operationele ontwikkelingen bij SternDealers. Daardoor liep de uitstroom van personeel vertraging op. Ook opende het autobedrijf nieuwe vestigingen, waarvoor extra medewerkers nodig waren.

Het aandeel Stern aan de Amsterdamse beurs noteert 17 euro rond. Een jaar geleden koerste het rond de 13,50.

bron: Stern Groep en Dow Jones Nieuwsdienst

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding