Via het samenwerkingsverband krijgt het Nederlandse bedrijf toegang tot digitale kaarten en real-time verkeersdiensten in een standaard TomTom-format. "Hierdoor krijgen onze klanten toegang tot de hoogste kwaliteit kaartgegevens en geavanceerde functies die in China bestaan binnen het standaard TomTom-format", zegt bestuurder Alain De Taeye van TomTom tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

 

AutoNavi krijgt een belang van 51 procent in de joint-venture en TomTom de resterende 49 procent. Financiele details werden niet bekendgemaakt. Analisten van banken vinden de aangekondigde samenwerking zinvol. De Chinese markt is notoir moeilijk te betreden door strenge regelgeving, een hoge kostenbasis, intensieve concurrentie en grote mate van piraterij. TomTom hoeft ook slechts beperkt te investeren, hoewel de opbrengsten onzeker zijn. Het bedrijf is laat met het betreden van de Chinese markt.