Het bedrag dient betaald te worden vanwege de ontwikkeling van het nieuwe 9-4x model. Dat schrijft de Zweedse krant Dagens Industri.

In september betaalde de autofabrikant GM al een eerste deel van circa 5 miljoen euro. Het model wordt gebouwd in de Ramos Arizpe fabriek van GM in Mexico. Saab Automobile heeft geen invloed op de productie. Het concern moet ook een vergoeding voor iedere geproduceerde auto betalen, vanwege de speciale gereedschappen die GM gebruikt om de auto’s te maken.

Vandaag maakte het Zweeds-Nederlandse autoconcern ook bekend dat er tweehonderd mensen uitmoeten. Saab hoopte dit jaar 45 duizend auto’s te verkopen, maar die prognose werd in oktober verlaagd naar dertig- tot vijfendertigduizend auto’s. Ook de productie werd bijgesteld. Toch blijft topman Victor Muller van het Nederlandse moederbedrijf Spyker Cars hoopvol. "We hoeven ons geen zorgen te maken, volgend jaar produceren we gewoon tachtigduizend voertuigen", aldus de bestuursvoorzitter.

De ontslagen betreffen metaalarbeiders met tijdelijke contracten. Volgens Muller kunnen ze weer aan de slag zodra het beter gaat met de autoverkopen. Bij de Saab-fabrieken werken 1600 metaalarbeiders. In totaal heeft Saab ongeveer 3400 werknemers in dienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding