Het beursgenoteerde Spyker bestaat na de verkoop van het gelijknamige sportwagenmerk alleen nog uit de activiteiten van autobouwer Saab. Dit Zweedse bedrijf is nog niet winstgevend en heeft een omvangrijke schuldenlast. Het gaat onder meer om 326 miljoen dollar (236 miljoen euro) aan preferente aandelen van het Amerikaanse General Motors, de vroegere eigenaar van Saab. Vanaf 2012 moet Saab hierover rente betalen.

"Ik vermoed dat er een grote emissie gaat komen”, zei Beijersbergen. Hij stelde dat de opbrengst hiervan dan wordt gebruikt voor aflossing van de preferente aandelen.

Beijersbergen wees er verder op dat Spyker in 2004 voor 15,5 euro naar de beurs is gekomen, maar dat de waarde van de activiteiten in de afgelopen jaren is verdampt. ,,Het is omgerekend minder dan een euro per aandeel”, zei hij over de opbrengst van de verkoop.

De opbrengst uit de verkoop van de sportwagentak, wordt aangewend voor aflossing van schuld die het bedrijf heeft bij investeringsfonds Tenaci. Dit fonds is in handen van Victor Muller, de oprichter en bestuursvoorzitter van Spyker. ,,Dat betekent dat de heer Muller eigenlijk zijn eigen centen veilig stelt”, concludeerde Beijersbergen.

Bron: Z24.nl