Moederbedrijf Spyker Cars is bezig met het versterken van de kapitaalpositie en het aantrekken van nieuwe financiering. Dat heeft vertrekkend Saab topman Jan-Åke Jonsson in een interview laten weten.

Vorige week bleek dat de onderneming snel extra kapitaal moet aantrekken om de lopende activiteiten te kunnen financieren. Het bedrijf kampte vorig jaar door hoge kosten bij Saab met een negatieve kasstroom. De kasbehoefte viel bovendien hoger uit dan verwacht. Volgens Jonsson was in de tweede helft van het afgelopen kwartaal sprake van een verslechtering van de liquiditeitspositie, maar wordt hard gewerkt om die te verbeteren. Hij verwacht dat Saab spoedig over meer geldmiddelen zal kunnen beschikken.

Muller geeft aan met vertrouwen naar de toekomst van Saab te kijken. "Saab staat niet op het punt van instorten. Ik blijf optimistisch over de toekomstmogelijkheden voor Saab". Saab onderbrak vorige week de productie een aantal keer vanwege een geschil met zijn toeleveranciers. Die legden hun bevoorrading stil na een conflict over openstaande rekeningen en leveringsvoorwaarden. Saab heeft in Nederland in ieder geval een goede verkoopmaand achter de rug. de afzet verdubbelde ruimschoots van 47 naar 105 exemplaren. De nieuwe 9-5 nam hiervan 31 stuks voor zijn rekening. Dat waren er bijna even veel als van de Volvo S80, de meest directe concurrent. De groei van de verkopen is overigens ook in Nederland niet voldoende om de beoogde mondiale jaarafzet van tachtiduizend auto’s te realiseren. Extrapolatie leert dat Saab op basis van ‘onze’ resultaatverbetering zou kunnen rekenen op 71.500 verkopen. 

 

De productie bij de Zweedse autobouwer Saab, dochter van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgevallen, maakte Saab bekend (bron: BNR). Het bedrijf heeft weer te maken met leveringsproblemen. Saab zegt in onderhandeling te zijn met leveranciers. Vorige week viel de productie ook enkele malen stil nadat leveranciers de levering aan Saab hadden gestaakt. Er zou toen, maar ook nu dus, sprake zijn van onbetaalde rekeningen. "We hebben gesprekken met leveranciers en doen ons best om tot wederzijdse overeenstemming te komen", zei een woordvoerster van Saab. Vier of vijf leveranciers zouden niet leveren aan Spyker, aldus een Zweedse brancheorganisatie. Topman Victor Muller van Spyker Cars zei vandaag (dinsdag) dat het bedrijf rekent op meer onderbrekingen van de productie. "Dit is een voortgaand iets. Het zal nog wel even duren om iedereen weer netjes in het gareel te krijgen. We krijgen het onder controle."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding