Dat meldt de Zweedse krant Dagens Industri. Met de leningen kunnen leveranciers betaald worden die weigeren te leveren omdat er rekeningen openstaan. Ten tijde van Saab’s overname door Spyker sloot men een lening van 400 miljoen euro af bij de Europese investeringsbank. In ruil daarvoor heeft de Nederlandse autofabrikant toen een onderpand aan de Zweedse regering gegeven. Saab wil nu een deel van dat onderpand terugvragen om het in te zetten voor nieuwe leningen. Omdat er geen onderdelen zijn, ligt de productie in de fabriek van Saab sinds enkele dagen stil. Het personeel is naar huis gestuurd. Mogelijk kunnen de fabrieken pas volgende week dinsdag weer worden opgestart.

Er is ook een andere optie, namelijk dat de bekende Rus Vladimir Antonov tegen een aanzienlijk bedrag een groot aandeel neemt in Saab.  Antonov was tijdens de overname van Saab door Spyker door de verkopende partij (GM) betiteld als persona non grata vanwege vermeende criminele contacten. Inmiddels lijkt dat wat op de achtergrond te geraken. Antonov nam onlangs ook al de sportwagentak van Spyker Cars over.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding