Via De Telegraaf is het bericht naar buiten gekomen dat de Chinezen auto’s willen bouwen bij NedCar. Ze zouden willen profiteren van de goede naam die NedCar heeft op kwaliteitsgebied. De eerste keer dat Landwind auto’s op de Europese markt wilde brengen, bleek dat de auto’s niet voldeden aan de Europese kwaliteitsnormen.

Volgens de Telegraaf zou Landwind ook geïnteresseerd zijn in de Limburgse fabriek als de Japanse eigenaar Mitsubishi zou vertrekken. Het Japanse bedrijf, dat nu de Colt en de Outlander maakt, heeft laten weten geen nieuw model toe te wijzen aan NedCar in 2012. Daardoor is de toekomst van de fabriek onzeker. De geruchten zijn ontstaan doordat de importeur van de Landwind met NedCar overleg heeft over zogenaamde pre delivery inspection (pdi). Landwind brengt binnenkort nieuwe modellen op de Europese markt. Vanuit China worden die naar een verzamelpunt gebracht. Daar worden ze gecontroleerd op transportschades en ook worden nog eventuele wijzigingen aangebracht. De importeur van Landwind heeft NedCar gevraagd die pdi te doen. NedCar heeft dat eerder gedaan voor Opel.

 

"Maar dit betekent nul-komma-nul voor de toekomst van NedCar", zegt iemand die het bedrijf goed kent. De pdi-klus levert ook nauwelijks werk op. Mitsubishi maakt deze maand zijn planning bekend. Vermoedelijk is dan ook duidelijk welke rol voor NedCar is weggelegd. Mitsubishi onderzoekt of de Bornse fabriek wel gebruikt kan worden als assemblageplek van andere modellen zoals bijvoorbeeld de ASX, Outlander of Lancer. Ook is er ruimte voor andere opdrachtgevers voor NedCar.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding