Hadden ze zes jaar geleden een derde van de markt in handen, vorig jaar was dat al 45,5 procent. Gemiddeld is in die periode twee procent progressie per jaar gerealiseerd.

De groei is een gevolg van overnames dan wel beter presteren door schaalvoordelen, of een combinatie daarvan. Veel dealerholdings zitten op het vinkentouw voor overnames van naburige autodealers. Het gaat hen vooral om de vorming van samenhangende gebieden waarbij gebiedsuitbreiding wordt gezocht met merken die men reeds vertegenwoordigt. De animo voor verbreding van de multimerkenportfolio is in de meeste gevallen gering: men wordt liever groter met een beperkt aantal merken.

De beursgenoteerde Stern Groep wist zich in 2010 met gemak aan de kop van de Top-50 te handhaven; de voorsprong op Dealer Groep Pon (DGP) werd zelfs nog iets groter. Stern Groep realiseert haar leidende positie door de vertegenwoordiging van een kleine 20 merken, DGP concentreert zich uitsluitend op de vijf merken waarvoor het moederbedrijf ook importeur is. PGA Nederland (o.m. Peugeot, Honda en BMW) behield haar derde plaats. Koops Furness (o.m. Fiat, Nissan en Volvo) klom twee plaatsen en is nu de vierde dealer van het land.

De DSN Dealerholding Top-50 kent in 2010 vijf echte nieuwkomers en twee dealers die zich – na afwezigheid in 2009 – opnieuw in dit gezelschap wisten te nestelen. Nieuw zijn: De Jong’s Autobedrijven, Hekkert, Lathouwers, Nieuwendijk en Van Tilburg Bastianen. Terug in de DSN Dealerholding Top-50 zijn: Vallei en Visscher. Evenzoveel bedrijven verdwenen uit de lijst; Mafait en Wittebrug door overname, MVC, Rüttchen, Vadah en Van Berkel vielen vanwege achterblijvende verkoopresultaten buiten de boot en Autobinck deed haar retaildivisie goeddeels van de hand. De jongste editie van de DSN Dealerholding Top-50 is te bestellen via www.dealersupportnet.nl.Top-50 autodealers doet 45,5% van autoverkopen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding