Daarmee komt de totaalverkoop dit jaar (tot en met mei) op 278.122 nieuwe auto’s tegenover 219.476 stuks in dezelfde periode van 2010; een toename van bijna 27 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van RDC, bewerkt door bureau Aumacon.

De verkoophausse is grotendeels toe te schrijven aan het fiscaalvriendelijke beleid ten aanzien van zuinige auto’s. De bpm- en mrb-vrijstelling voor dergelijke auto’s zal echter – zoals de plannen nu liggen – in 2013 afgeschaft worden. Tot die tijd mag verwacht worden dat de autoverkopers nog toptijden blijven meemaken – er wordt zelfs al gesproken over een absoluut record. Het jaarrecord staat in ons land op 611.776 stuks, een aantal dat in 1999 bereikt werd. Of die verkooppiek er ook daadwerkelijk aangaat, zal afhangen van de marktreactie op de aangekondigde versobering. Met name de verkoop van zuinige diesels zou tegen het licht van het schrappen van de mrb-vrijstelling wel eens kunnen inzakken.

Voorlopig doen vrijwel alle merken uitstekende zaken. Peugeot verkocht in mei de meeste auto’s, gevolgd door Volkswagen en Renault. In het overzicht over het lopende jaar staat Volkswagen nog steeds met grote overmacht aan kop. De merken die het tot nu toe slechter doen, zitten vooral in het Japanse kamp. Toyota, Honda, Mazda en Daihatsu verkopen aanzienlijk minder dan vorig jaar. Daarentegen doen met name Seat en Skoda het extreem goed dit jaar: beide merken verdubbelden hun afzetcijfers.

Zie voor een compleet overzicht op www.dealersupportnet.nl.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding