Beursbedrijf Euronext bepaalt de fondscode en meestal is dat een fantasieloze verkorting van de bedrijfsnaam. Maar in dit geval kan de gekozen fondscode de ondergang van Spyker, eh, sorry, Swedish Automobile bespoedigen. Euronext veranderde de naam van het aandeel SPYKR namelijk in SWAN. Dat betoogt analist Patrick Beijersbergen van beleggingsbedrijf Value8. Hij is voormalig hoofdeconoom van de VEB en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’.

"Wat een wreedheid dat Euronext de fondscode van het aandeel heeft veranderd van SPYKR in SWAN", schrijft Beijersbergen in een column op Z24, met als kop ‘Saab en de zwaan’. "Dat het vermoedelijk een aflopende zaak is, was al langer duidelijk, maar om alle journalisten ook nog de kans te geven er de stervende zwaan bij te halen is regelrecht wreed. Om van zwanenzang nog maar te zwijgen." Beijersbergen verwijst in zijn stuk naar de vele onheilstijdingen rond het bedrijf van Victor Muller. Zoals een volle pagina in de Volkskrant van vrijdag over de laatste, volgens insiders tamelijk kansloze pogingen van Muller om de zaak nog te redden. "Die doen het aandeel ook geen goed."

Op de eerste dag onder de nieuwe naam mocht direct een verlies van acht procent worden genoteerd aan de beurs. De goedkeuring door de Chinese toezichthouders van de aangekondigde investeringen door Pang Da en Youngman is namelijk uiterst onzeker. Behalve de Chinese overheid moeten ook het Zweedse National Debt Office, de Europese Investeringsbank en GM nog akkoord zijn met de plannen. Daar komt bovenop dat Mullers vriend Vladmir Antonov afhaakte voor het vastgoedplan. De Russische zakenman zou de gebouwen van Saab kopen om deze vervolgens aan Saab terug te verhuren. Topman Victor Muller kon niet aangeven wanneer de productie bij Saab, die alweer enige tijd stilligt, weer van start zal gaan. Er moet eerst overeenstemming zijn met alle leveranciers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding