Van Erkel, wiens vermogen door Quote wordt geschat op zestien tot twintig miljoen euro, bestelde bij de Utrechtse auto-importeur een Rolls-Royce Ghost van 400 duizend euro. Maar hij betaalde niet. "Later wilde meneer ineens een Lamborghini, maar ook die heeft hij ook nooit afgenomen", vertelt Hessing-verkoper Paul van den Brul aan Quote.

Hessing stapte na herhaalde aanmaningen naar de rechter. Die stelde het autobedrijf in het gelijk. Maar zelfs na het vonnis, met daarin een boeteclausule van duizenden euro’s per dag (oplopend tot het maximum van 250 duizend euro) weigerde Van Erkel te betalen. Hessing schakelde daarop een deurwaarder in, die beslag op Van Erkels imposante wagenpark legde. Daartoe behoren een Rolls-Royce Phantom uit 2004, een Porsche 911 Cabriolet uit 2000 en een hagelnieuwe Ferrari California.

De auto’s en nog wat dure spullen zouden donderdag 21 juli om 14.00 verkocht worden. "Hessing heeft het echt op de spits gedreven", zegt Van Erkel tegen Quote. "Ik heb ze meerdere keren gevraagd of we dit niet gewoon als wijze heren onder elkaar konden oplossen. Kennelijk niet."

Van Erkel deed donderdag op het allerlaatst een spoedbetaling de deur uit van een kwart miljoen euro. De om 14.00 uur geplande veiling was daarmee van de baan.

Van Erkel werd in 2008 in verband gebracht met verdachte vastgoedtransacties met de Amsterdamse woningbouwcorporatie Rochdale. De opsporingsdienst IOD van het ministerie van Volkshuisvesting begon destijds een strafrechtelijk onderzoek naar de vastgoedtransacties. Directeur Huub Möllenkamp van Rochdale reed in een Maserati Quattroporte met chauffeur van de zaak, waardoor hij in de media werd weggezet als onverantwoorde geldverspiller.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding