Dat dreigt voor 125 medewerkers die niet zijn ingegaan op een vertrek- of verhuisregeling. 

In Bochum moeten 1800 banen verdwijnen, in het kader van het Europese saneringsplan van Opel. Zo’n 1350 medewerkers zouden akkoord gegaan zijn met een afvloeiingsregeling. De laatste groep van 155 medewerkers kreeg half juli een aanbod met de keuze van een afvloeiing of een verhuizing naar de fabriek in Rüsselsheim. Dertig ervan gingen akkoord en 125 dus niet.

 

De termijn liep afgelopen maandag af. "Wij zullen als ondernemingsraad samen met vakbond IG Metall alles doen, om te voorkomen dat er ook maar een medewerker gedwongen wordt ontslagen", aldus or-voorzitter Rainer Einenkel op de Duitse radiozender WDR2. Tot op heden zijn er geen gedwongen ontslagen geweest en Opel zal zich nu beraden over de situatie, zegt woordvoerder Alexander Bazio. Men wil de noodzakelijke maatregelen nog deze week voorleggen aan de ondernemingsraad. Opel heeft vorige week aangekondigd dat er sprake kan zijn van gedwongen ontslagen als onvoldoende mensen het aanbod zouden aannemen. 

 

De ondernemingsraad heeft wederom herhaald dat men de noodzaak tot reductie van het aantal arbeidsplaatsen niet inziet. "Er is eigenlijk genoeg werk in Bochum, het moet alleen anders verdeeld worden", aldus Einenkel. Hij denkt onder meer aan arbeidstijdverkorting. Opel vindt dat Bochum aan het einde van dit jaar maximaal 3100 arbeidsplaatsen mag hebben. (bron: wdr2/dpa)