De noteringsmaatregel wordt opgelegd bij ondernemingen waar (voorlopig) uitstel van betaling aan is verleend of het faillissement van is aangevraagd, of waar een vergelijkbare procedure van toepassing is in een buitenlands rechtsstelsel.

Swedish Automobile maakte voorbeurs bekend dat Saab vandaag een aanvraag voor vrijwillige reorganisatie indient bij een rechtbank in Zweden, waarbij de noodlijdende autofabrikant onder toezicht van derden zal worden gesteld.

Euronext Amsterdam beperkt de duur van de noteringsmaatregel tot maximaal twaalf maanden. Indien voor het aflopen van deze termijn de noteringsmaatregel niet is opgeheven, zal Euronext Amsterdam overgaan tot het beeindigen van de notering van de effecten van de uitgevende instelling.

Eerder op de dag legde de Autoriteit Financiele Markten (AFM) de handel in het aandeel Swedish Automobile al stil, in afwachting van een persbericht. De toezichthouder wil niet aangeven welke inhoud dit bericht moet bevatten of wanneer het bericht wordt verwacht.

Het strafbankje is vooral bedoeld voor beleggers. Het moet ze waarschuwen voor de huidige situatie van het bedrijf. Een aandeel kan maximaal 12 maanden op het strafbankje blijven en daar tussendoor vanaf komen door de situatie te veranderen. Qua handelen veranderd er die periode niks, maar de sanctie is volgens Euronext bedoeld ‘om te laten zien dat er iets aan de hand is’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding