Als je als ondernemer BTW-plichtig bent, mag je de BTW die je betaalt in mindering brengen. Dat geldt ook voor de BTW over je autokosten, maar voor het deel dat je de auto privé gebruikt moet je een correctie toepassen. Om te zorgen dat je dit niet op basis van een uitgebreide kilometerregistratie hoeft te doen, bestaat er een BTW-forfait. Dat forfait is per 1 juli aangepast en wel in het nadeel van de zakelijke rijder.

Bij de regeling die tot 1 juli gold, betaalde je 12% van 35% van de waarde in het economisch verkeer. Volgens de nieuwe regeling moet je echter 2,7% van de nieuwprijs van je auto corrigeren.

Als je bijvoorbeeld in een auto met een waarde van 5.600 euro en een catalogusprijs van 56.000 euro rijdt, betaal je volgens de nieuwe regeling ruim 500 procent meer. Volgens de oude regeling zou je 235 euro (12% van 35% van 5.600 euro) betalen. Volgens de nieuwe regeling stijgt dat naar 1.512 euro (2,7% van 56.000 euro).

Wouter van Embden van de Stichting Autobelangen spreekt dan ook over een enorme stijging. Hij kondigt echter actie aan. Wie weet komt er dus verandering in; Van Embden wist in 2009 met zijn site bijtellingyoungtimer.nl al een verandering in de bijtelling tegen te houden.

Bron: DrivingFun

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding