Volgens voorzitter Hans Biesheuvel maakt het bedrijfsleven zich zorgen vanwege het teruglopende aantal leerlingen aan het technische vmbo, de pensionering van vakdocenten en het verdwijnen van techniekafdelingen van scholen. MKB Nederland, VNO-NCW, Stichting Platform VMBO’s en 20 vmbo-leerlingen hebben een manifest aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van onderwijs, dat gaat over de toekomst voor de techniek.

Volgens MKB Nederland is het gemiddeld aantal leerlingen in de techniek sinds 2004 30% procent gedaald. Al in 2014 wordt een tekort van ruim 38.000 technische vmbo’ers en ruim 23.000 technische mbo’ers verwacht. De behoefte van het bedrijfsleven aan goed technisch personeel zal komende jaren alleen maar groter worden, onder andere door veel werknemers die met pensioen zullen gaan.

MKB Nederland wil dat het onderwijs veel beter aansluit op de behoeftes van het bedrijfsleven. Ook wil men een ommekeer in het imago dat een vakopleiding minder is dan een theorieopleiding. "De maakindustrie en het ambacht is zeker zo belangrijk als de kennisindustrie. Deze bewustwording begint volgens Biesheuvel al op de basisschool."